Visoka kvaliteta

Zlatna medalja za polutvrdi kravlji sir Runolist

Dorotea Prpić

Obitelj Tomaić iz Krasna

Obitelj Tomaić iz Krasna

Kvalitetu sireva u Grubišnom Polju ocjenjivali su stručnjaci Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a i sir škripavac sirane Runolist nedavno je u Daruvaru dobio zlatnu medalju



KRASNO – Obitelj Tomaić iz Krasna, vlasnici sirane Runolist, dobili su nova priznanja za kvalitetu svojih proizvoda. Na netom održanom 17. Gospodarskom sajmu – sajmu sira u Grubišnom Polju dobili su zlatnu medalju za polutvrdi kravlji sir Runolist, a nagrada je tim značajnija jer su kvalitetu sireva u konkurenciji ocjenjivali stručnjaci Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Osim toga, na nedavno održanim 14. Danima sira u Daruvaru i sir škripavac iz sirane Runolist dobio je zlatnu medalju.


Ova priznanja samo su nastavak brojne kolekcije priznanja za proizvode koje su Tomaići dobili u proteklih 27 godina poslovanja. Svako novo priznanje, međutim, nova je potvrda da sve te godine kontinuirano drže visoke standarde kvalitete svojih proizvoda.


Razvojni put


Njihova poduzetnička priča otpočela je 1992. u Krasnu na obroncima Velebita u senjskom zaleđu. Počeli su skromno, uz nešto vlastitih sredstava, pozajmica od poznanika i kredita od 6 tisuća tadašnjih maraka poduzetničkog kredita, a i početne količine proizvedenog sira bile su skromne.




Prvog dana prerađene su samo 73 litre mlijeka, da bi se sljedećih osamnaest mjeseci proizvodnja bazirala na 180 litara dnevno iz kojeg se je proizvodio polutvrdi Krasnarski sir, što je gotovo zanemarivo ima li se u vidu da današnji preradbeni kapaciteti sirane Tomaićevih omogućuju preradu do 5.000 litara mlijeka dnevno.


Godine 1994. uslijedila je investicija u novu opremu za preradu mlijeka, tada proizvode već 1.500 litara mlijeka dnevno, ali se i dalje proizvodi samo Krasnarski sir. A 2000. godine počinju uvoditi nove proizvode, škripavac i Velebitski ovčji sir, zapošljavaju još ljudi pa proizvedene količine dopuštaju intenzivniji pristup tržištu, a s nastupa na sajmovima redovito donose medalje i priznanja za kvalitetu proizvoda.



Novi pogon u Krasnu Tomaići su otvorili 2003. godine i u njemu se dnevno prerađuje oko 2.000 litara mlijeka. Tada se širi i proizvodni asortiman na šest proizvoda, ali ni to proširenje nije bilo dovoljno da se udovolji potrebama tržišta pa prije deset godina otvaraju novi pogon u poslovnoj zoni u dvadesetak kilometara udaljenom Otočcu, pri čemu su koristili sredstva Ministarstva poljoprivrede i pretpristupnog fonda SAPARD, dok je oprema sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja.


Edukativni hodnik


– Prešli smo dug put. Učili smo, usvajali nova znanja i tehnologije, a sve to kako bismo što bolje odgovorili zahtjevima tržišta i naših kupaca – kaže Vladimir Tomaić i dodaje da je njihova prednost što poštuju tradiciju proizvodnje sira, koriste najkvalitetnije domaće mlijeko proizvedeno od krava i ovaca koje pasu na ekološki čistim velebitskim pašnjacima te primjenjuju tradicionalne i provjerene recepte.



U proizvodnom programu danas imaju kravlje sireve Krasnarski i Runolist te ovčji Velebitski sir, skutu od kravljeg i ovčjeg mlijeka, svježi kravlji sir te sir škripavac. Proizvodi se u najvišim higijenskim standardima, a u sirani je izgrađena i kušaonica sira te edukativni hodnik iz kojeg se mogu vidjeti faze proizvodnje sira.


– Ovakav pristup radu rezultirao je uspostavom naše vlastite robne marke sirana Runolist na koju smo s pravom ponosni. Vodila nas je vizija postati prepoznatljiv i značajan proizvođač autohtonih mliječnih proizvoda ovoga kraja.


Proizvodi koje razvijamo temelje se na visokoj kvaliteti i prepoznatljivom okusu jer želimo da kupac za svoj novac dobije najviše što mu možemo ponuditi, kaže Vladimir Tomaić ponosan i na dva posljednja priznanja njihovu siru jer, kako kaže, svako novo priznanje iznova potvrđuje kvalitetu proizvoda brenda sirana Runolist.