Pokazna vježba

U OŠ dr. Jure Turića u Gospiću održana uspjela vježba evakuacije i spašavanja

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ Kako se ponašati u slučaju izbijanja požara u školi, koji su prioriteti spašavanja, kuda smjestiti djecu, kako pružati prvu pomoć samo su neka od pitanja na koja je danas odgovorila pokazna vježba spašavanja „Škola 2019.“ koju na nacionalnoj razini organiziraju Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.


Simulacija katastrofe krenula je jutros u OŠ dr. Jure Turića Gospić u suradnji sa Službom civilne zaštite Gospić i Gradom Gospićem, a koja za cilj imala provjeru sustava aktiviranja, opremljenosti i osposobljenosti svih operativnih snaga civilne zaštite s područja grada Gospića za pružanje pomoći ugroženima. Ravnatelj škole Ivica Radošević iznimno je zadovoljan tijekom i dosezima vježbe.


– Vježba evakuacije provedena je prema svim odredbama struke. Tzv. požar je nakon eksplozije krenuo iz kuhinje i o tome smo odmah obavijestili Centar 112 pa su sve službe za žurna djelovanja ubrzo stigle na teren: JVP Gospić, GD Crvenog križa Gospić, Zavod za hitnu medicinu Ličko-senjske županije, MUP PU Ličko-senjska, PP Gospić i HGSS Stanica Gospić.




Požar je ubrzo lokaliziran, a dvoje „ozlijeđenih“ učenika i jedna djelatnica prevezeni u bolnicu. Pripadnici JVP Gospić demonstrirali su i gašenje zapaljenog automobila pjenom, ističe ravnatelj Radošević.


Ne treba niti isticati kako su svi su dječaci nakon održane vježbe željeli biti vatrogasci, policajci i pripadnici HGSS-a, a djevojčice liječnice.