Župa Sv. Ivana Pavla II.

U Donjem Lapcu održana svetkovina povodom utemeljenja župe

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



DONJI LAPAC Župa Sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu obilježila je jučer četvrtu po redu župnu svetkovinu od utemeljenja ove župe. Svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je preč. Josip Šimatović, župnik i dekan udbinski i čuvar Svetišta crkve hrvatskih mučenika.


Pod svetom misom obavljen je blagoslov nove ispovjedaonice. Župnoj svetkovini prethodila je trodnevnica koju su predvodili mons. Mile Čančar, župnik u Korenici, don Mate Kujundžić, župnik na Plitvicama i trećeg dana fra Ivan Šimunac, župnik  u Gračacu.


Najezdom Turaka u 15. stoljeću zauvijek se promijenio život u tome dijelu Like. Ono preostalih katolika koje nisu zatrli Turc,i sasvim su iskorijenili partizani i četnici. Tijekom II. svjetskog rata na širem području uz rijeku Unu izvršen je genocid nad Hrvatima.




Ubijeno je tada više od 400 civila, a preostali su protjerani bez mogućnosti povratka u Donji Lapac, Srb, Boričevac, Iveziće, Gornji Lapac… Nakon Domovinskog rata u Donjem Lapcu su novi život našli mnogi Hrvati protjerani iz Republike Srpske.


Uklopili su se u novu sredinu i od svojega dolaska do sada nisu imali nikakvih problema niti međunacionalnih sukoba s domicilnim stanovnicima srpske nacionalnosti.