Autohtona delicija

Sir lički škripavac dobio prijelaznu nacionalnu zaštitu

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ



GOSPIĆ Nakon stjecanja zaštitne markice na europskoj razini za ličku janjetinu i krumpir, na najboljem je putu da bi ušao u društvo najboljih je i lički sir škripavac. Ovih je dana okončan postupak provjere dostavljene Specifikacije za poizvod lički škripavac i postupka provjere kvalitete i posebnih značajki proizvoda oblikovanih utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje. Sada je  Ministarstvo poljoprivrede za proizvod lički sir škripavac izdalo rješenje o dodjeli prijelazne nacionalne zaštite za oznaku zemljopisnog podrijetla.


Inicijativa za zaštitu ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla pokrenuta je u jesen 2017. godine zajedničkim trudom i zalaganjem LAG-a Lika i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“.


Nakon što je Ministarstvo odobrilo prijelaznu oznaku za ovaj visokokvalitetni proizvod koji ima uporište u tradiciji ličkog kraja, Udruga malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ i Lokalna akcijska grupa (LAG) Lika su kao potporna institucija ubrzali pripremanje potrebne dokumentacije za podnošenje prijave za zaštitu ovog proizvoda i na razini Europske unije.




U ovom postupku značajnu ulogu igra Ministarstvo poljoprivrede kao partner i koordinator aktivnosti i ključna točka u provedbi postupka zaštite. Ukorijenjenost proizvodnje ličkog sira škripavca u Lici vidljiva je iz samog vezanja naziva ovog sira za regiju Lika, prepoznatljivost proizvoda i izvan šireg područja Like kao i uključenost ovog sira u svakodnevnu uporabu kako u domaćinstvima tako i u ugostiteljskim objektima na području Like.


Tržište za ovakvu vrstu visokokvalitetnih proizvoda postoji, zanimanje gurmana je veliko. Lika je prepoznatljiva po proizvodnji, a zaštita ovog proizvoda dat će dodatni obol podizanju proizvodnje na jednu višu razinu, cjenovnog isticanja ovog proizvoda i brendiranju Like kao područja s ponudom kvalitetne hrane.


Aktivnosti vezane uz zaštitu ličkog škripavca jedan je od važnih projekata koji se provode u sklopu projekta „Integra Lika 2020.“, čiji je cilj brendiranje Like kao prepoznatljive destinacije s bogatom ponudom autohtonih kulinarskih delicija.


Učinjen je prvi korak u brendiranju ove tradicionalne ličke delicije pa se članovi Udruge malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“ nadaju skoroj proslavi zaštite ovog sira i na EU razini.