ZATVARANJE MESOPUSTA

Senjani željno očekuju novo izdanje satiričnog lista

Dorotea Prpić

Sadržaj svakog novog broja »Metle« taji se do njene promocije, a onom kome nije drago što mu se ime našlo u »Metli«, preostaje ona utješna »Nisi Senjanin ako nisi u ‘Metli i škavaceri’«



Turistička zajednica grada Senja, Grad Senj i Karnevalski odbor Grada Senja pozivaju danas na program zatvaranja 362. senjskog mesopusta. Mesopusna maškarana povorka kreće u 17 sati s Velikih vrata i kreće se do Pučkog otvorenog učilišta M. C. Nehajeva gdje će se uz oproštaj od mesopusta predstaviti i novi, 158. broj humoristično-satiričnog lista »Metla i škavacera«, a nakon toga slijedi posljednji ovogodišnji mesopusni bal u Sali uz senjski tamburaški sastav Arija.


»Metla i škavacera« je humoristični list koji izlazi jednom godišnje na završetku mesopusta. »Metlu« Senjani željno iščekuju, ona je kruna mesopusnih aktivnosti, a promovira i senjski dijalekt i senjski humor. Ove godine senjska izdavačka mesopusna djelatnost obilježava 145 godina postojanja, toliko je vremena prošlo od tiskanja »Vragodera«, prvih mesopusnih novina u Hrvatskoj čiji je prvi broj izašao davne 1845. godine. Od tada je izdavačka mesopusna djelatnost u Senju u kontinuitetu nastavljena sve do danas. »Vragoder« je tijekom vremena mijenjao imena u »Markovi konaci«, »Tovarni list«, a najduže, sve do danas, zadržao se naziv »Metla i škavacera«. A koliko Senjanima znači ovaj humorističan list, dokazuje da su u povodu 100 godina od tiskanja prvog broja »Vragodera« na senjskom Trgu Cilnica 1975. godine postavili spomenik koji podsjeća na ovu obljetnicu. Istovremeno, time je na simboličan način Senjanima zadana i trajna obveza da nastave s mesopusnom izdavačkom djelatnosti.


Ustaljene rubrike


Dugogodišnje uredništvo »Metle« djeluje u sastavu Damir Tomljanović-Feralić, Aldo Siniša Gradišer, Ante Španić, grafički urednik i ilustrator Božidar Boba Vukelić i glavni urednik Ivan Prpić-Špika. Tijekom stoljeća i pol bilo je niz izdavača, a od 1993. godine »Metlu i škavaceru« izdaje Pučko otvoreno učilište M. C. Nehajeva Senj.




– I ovogodišnji broj »Metle« ima svoje ustaljene rubrike. Naslovnicom, koja je ujedno slika stanja u gradu i koja je uvijek posvećena aktualnoj gradskoj vlasti, nastojimo privući znatiželju čitatelja.


Na početku je rubrika »Iz magistrata i sateliti«, odnosno iz gradske uprave i institucija koje se na nju naslanjaju. Tu su i tekstovi koji se tiču nekih životnih profesija, a ove godine to je duhovita i satirična priča o lignjarenju kojim se bavi velik broj ljudi. Slijede kratke smiješne crtice pod naslovom »Prče i čakule sa slikan« te »Bunjevačke catare« koje pišu dečki što žive u Senju, a srce im je u Krivom Putu iz kojeg donose smiješne zgode svojih sumještana. U rubrici »Partili su« prisjećamo se onih koji su između dva izdanja lista preminuli, a ostavili su traga svojom osobnošću i ljubavi prema Senju. »Strip« komentira aktualne društveno političke prilike u gradu, a tu je i nova rubrika »Svetojurska sanatanja«, čijim se autorima zahvaljujemo na tekstovima. Zahvaljujemo se i građanima Senja na njihovim pisanim prilozima, kao i našim fotografima Anti Španiću, Dinku Brozičeviću i Zoranu Hapči, a zahvaljujemo i svima koji su se od davne 1875. godine, svatko u svoje vrijeme, trudili očuvati kontinuitet senjske mesopusne izdavačke djelatnosti. Ovo naročito stoga jer je bilo i vremena kad je radi društveno-političkih prilika za »Metlu« bilo teško pisati – kaže glavni urednik Ivan Prpić i dodaje da ni danas nije lako uređivati »Metlu« jer ima onih koji bi da »Metla« bude ne toliko smiješna koliko zajedljiva, sve do razine osobnih uvreda.


Uključiti mlade


– Nikad ne diramo djecu, stare i bolesne, poslovanja poduzeća i slično. Između satire i neukusa vrlo je tanka linija i mi se trudimo nikada ju ne prijeći. »Metla« mora biti duhovita i nikad se ne spuštamo na razinu osobnih razračunavanja među ljudima – kaže Prpić i dodaje da uredništvo svih ovih godina nije imalo niti jednu intervenciju politike u smislu da se neki tekst uvrsti ili da se od nekih tekstova odustane.


– Imperativ nam je u rad uredništva uključiti mlađe ljude koji bi s vremenom i preuzeli posao i to je jedini jamac da će se senjska mesopusna izdavačka djelatnost nastaviti. Svojevremeno su uz »Metlu« izlazile i druge humoristične novine, »Gargaše« u Krasnu, »Drača« u Svetom Jurju, »Labura« u okviru Lovačkog društva Jarebica i ukoliko u ovim sredinama postoji volja, a nemaju tehničke ili financijske mogućnosti, mi im u »Metli« možemo ustupiti dio prostora za duhovite priče iz tih sredina – poručuje Prpić.


Malo koja sredina može reći da ima svoj mesopusni humorističan list i to još s kontinuitetom izlaženja od stoljeća i pol. Sadržaj svakog novog broja »Metle« taji se do njene promocije, a onom kome nije drago što mu se ime našlo u »Metli«, preostaje ona utješna »Nisi Senjanin ako nisi u ‘Metli i škavaceri’«.