Prevencija

Preventivni pregled na melanom u Senju: Kod troje sumnja na karcinom

Dorotea Prpić

Foto D. Prpić

Foto D. Prpić



SENJ – Senjska Liga protiv raka održala je za građane Senja 27. po redu preventivni pregled na melanom u Domu zdravlja Senj, a preglede je obavljala dr. Darinka Periša, dermatovenerolog, s kojom Liga dugi niz godina uspješno surađuje. Pregledano je 45 građana, a liječnica je, osim pregleda na melanom, građanima koji, primjerice, imaju proširene vene, dermatitis, alergiju ili gljivice, usput dala stručni savjet vezan i za te probleme na koži. Među pregledanima u ovoj akciji bile su 33 žene i 12 muškaraca, većina u dobi između 40 do 60 godina, no bilo je i mladih, pa čak i obitelji s djecom. Kod troje pregledanih konstatirana je sumnja na karcinom, dok 16 pregledanih treba ukloniti madeže na kojima su uočene promjene. Sve to još jednom ukazuje na značajan porast zloćudnog tumora melanoma posljednjih desetljeća u Hrvatskoj.


Senjska Liga protiv raka je preventivni pregled građana na melanom u svoj program uvrstila još 2007. godine i od tada do danas pregledano je 1.295 građana, a i ovaj pregled odradila je vrijedna grupa od osam aktivistica Lige koje su pripremile prostor za pregled i izmjenjivale se na prijemu pacijenata, a dvije članice, po struci medicinske sestre, asistirale su liječnici kod pregleda.


Građani koji su dobili nalaze radi daljnje obrade trebaju se javiti svom liječniku, a svi su dobili i edukativni materijal o melanomu s ciljem podizanja svijesti o važnosti pregleda madeža, redovitog samopregleda i dermatovenerološke kontrole te naročito zaštite od sunca, tim više što je primarni uzrok melanoma pretjerano izlaganje suncu, posebice bez korištenja zaštitnih sredstava. Češći je kod starije populacije, a uglavnom nastaje na eksponiranim dijelovima tijela poput lica, uški, glave i ruku. Znakovi ranog malignog melanoma su nepravilnost oblika, neoštra ograničenost, nepravilna boja, promjena veličine i uzdignutost od ostatka kože. Još jedno obilježje melanoma je da brzo i rano metastazira.




Pregled je obavljen na novom stolu nabavljenom sredstvima sakupljenim na humanitarnim koncertima, a iz senjske Lige najavljuju da će iduće godine zbog velikog interesa građana, pregled koji se dosad organizirao tri puta godišnje, pokušati održati četiri puta. To će vjerojatno i realizirati, tim više što je u financiranje preventivnih pregleda uključen i Grad Senj.


Ines Miculinić-Radonjić


INFOBOXPRVI SIMPTOMIZnakovi ranog malignog melanoma su nepravilnost oblika, neoštra ograničenost, nepravilna boja, promjena veličine i uzdignutost od ostatka kože. Obilježje melanoma je i da brzo i rano metastaziraP

MEDIA