Feralić na čelu

Maškare: U Senju bez ikakve kampanje izabrana nova “gradska vlast”

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić



SENJ Grad Senj ima novu vlast. Izabrana je bez plakata, bez lobiranja, bez predizbornih skupova i uz samo jedno predizborno obećanje – pivanje i tancanje pod maskama, ili kako Senjani kažu pod bautama. Ta vlast nema oporbe, nema žučnih rasprava o gradskim temama, ma čista idila… I što je najvažnije izabrana je aklamacijom jer tu vlast u Senju i mlado i staro bez iznimke podržava. A najzanimljivije je što ju podržava i aktualni senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina koji je u subotu navečer u senjskoj popularnoj Sali uz svjedočenje maškara i posjetitelja bez otpora, štoviše s punim povjerenjem, novom senjskom gradonačelniku, meštru od maškarov Feraliću mirno predao ključeve drevnog grada podno Nehaja.


Ova primopredaja ključeva označila je i početak dvomjesečne maškarane vlasti u Senju i početak 361. senjskog maškaranog mesopusta.


A kako je istaknuo meštar Feralić posebni naglasak u njegovoj vladavini biti će njegovanje dobrih odnosa sa Kinezima koji u Senju grade vjetropark i sugrađane je zamolio da s novim investitorima budu susretljivi. Štoviše, najavio je i uvođenje kineskog jezika u senjskim školama, a Kinezima će ponuditi i jedan izum. Radi se o novom sistemu pokretanja vjetrenjača kad bura ne puše.




– Jer ča će bit kad bura ne puše, kad je kalma bonaca. Onda ćemo im mi pomoć i vjetrenjače ćemo vrtit na ručni pogon. I fini je to posal i delat će se u belin kutama, rekao je Feralić, a u okviru programa otvorenja mesopusta, u kojem su nastupili i VIS senjskih umirovljenika Bonaca i Gradska glazba Senj, popularni senjski muzikanti, demonstriran je i ovaj ručni način pokretanja vjetrenjača.


Foto D. Prpić


Foto D. Prpić



– S punim povjerenjem vam predajem kasu grada u kunama i očekujem da mi ju uredno vratite, al u eurima. I ne njurgajte, i zaboravite na sve brige jer će za njih biti vremena, rekao je svjetovni gradonačelnik Sanjin Rukavina, a Feralić je najavio i kako će njegova maškarana vlast raditi.


– Nikoga se ne trebate bojat, moć ćete na kafu, rješavat križaljku, čitati cajtunge, nećete morat piti aspirine za smirenje da bi mogli pratiti moj tempo. Va dva miseca mi ćemo samo pivat i tancat, najavio je meštar Feralić.


A da će biti lijepo i opušteno po sistemu »udri brigu na veselje« ne treba ni sumnjat. Uostalom, tako je već preko tri i pol stoljeća koliko u Senju i traje tradicija mesopusta i to zato što postoji dokazana uzajamna ljubav Senjana i mesopusta. Upravo radi te tradicije i ljubavi niti se Senjani mogu umoriti od mesopusta, niti se mesopust može umoriti od Senjana.