Mesopusna izložba

Maškarana tradicija u Senju živi punim plućima

Dorotea Prpić

Foto D. Prpić

Foto D. Prpić



U prostorima Gradske knjižnice Senj je uoči završnice 362. senjskog mesopusta održano tradicionalno maškarano druženje i otvorenje mesopusne fotoizložbe koja ove godine nosi naziv »U društvu je najlipše«.


– Već šestu godinu zaredom maškaranom fotoizložbom slavimo naš poznati senjski mesopust i sve one koji ga takvim čine, s ciljem da se podsjetimo na neke od najsvjetlijih trenutaka zimskih maškaranih balova u našem Senju. Ove godine izložbu smo posvetili maškaranim skupinama koje su prepoznatljivi dio senjskog mesopusnog folklora. Odjevene u temu, uniformirane i usklađene do zadnjeg detalja, prekrasan su ures maškaranog šušura. Rekli bismo – lipo ih je za vidit. A, iza te lipe slike stoji puno rada i truda, pa i novca. Ali i puno lijepih trenutaka punih veselja i ugodnog druženja. Od osmišljavanja teme preko odabira materijala i rekvizita sve do izrade detalja i šivanja, skupinu veže isti cilj -zasjati na balu u punom sjaju i dobro se zabaviti. Šivanje za bal je ono što okupi ljude i ugrije srca. A, pogotovo se skupina ugrije u subotu uvečer prije samog bala uz obavezne police, vino i javljanje u Šušur. A, poslije u salu na ples i benavljenje, a ako padne i koja nagrada, još bolje. Sve su to senjski gušti koji bal čine balom, zato smo i odlučili ove godine posvetiti cijelu izložbu maškaranim skupinama koje su nas uveseljavale zadnjih 10 godina jer one su to svakako i zaslužile, dokazavši da maškarana tradicija u punom smislu živi – rekla je moderatorica programa, ravnateljica knjižnice prof. Ana Prpić Rogić.


Ovogodišnja mesopusna izložba realizirana je u suradnji s poznatim fotokroničarima Zoranom Hapčom i Dinkom Brozičevićem, a u skupljanju bogate 10-godišnje fotoarhive pomogao je i TZG Senja. U programu otvorenja riječ su imali senjski mesopusni meštar Danijel Tomljanović-Feralić i direktor TZ-a Viktor Samaržija, a izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske udruge karnevalskih gradova Ivan Prpić Špika. Svi govornici istaknuli su da je ovaj događaj u knjižnici odličan način da se dodatno promovira mesopust kao važan dio senjskog kulturnog identiteta. Naglasili su i zadovoljstvo što maškarana tradicija živi punim plućima, a što je još važnije, te lipe užance prihvaćaju i mladi kojima one i ostaju u nasljeđe.




Brojna maškarana publika uživala je u izložbi, svirci VIS-a Bonaca, plesu i fritama. Titulu najmaškare osvojila je Lucija Rako u kostimu Ludog šeširdžije. Izložba će biti postavljena do 15. ožujka i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice.