Najuporniji i najuzorniji

Lički planinari o svojoj posljednjoj avanturi: ‘U nedaćama prirode čovjek osjeti koliko je malen’

Marin Smolčić

Foto Stipe Piršljin i Milan Krznarić

Foto Stipe Piršljin i Milan Krznarić



KARAVANKE Najuporniji i najuzorniji lički planinari trenutno su Otočani  iz Alpinističkog kluba „Annapurna“ iz Otočca. Protekloga su vikenda krenuli u Alpe, na Veliki vrh “Košuta” 2088 mnv, koji se nalazi na Alpskom gorju Karavanke, a dijeli granicu između Austrije i Slovenije. Zadnju avanturu pripovijedali su zajedno.


– Uz čeone lampe nakon sat vremena noćnog hodanja uz temperaturu od – 1°c stigli do Doma na vrhu Kofcah sa 1488 mnv. Ali kako dom nije radio u ranim jutarnjim satima odmah smo nastavili sa daljnjim usponom.


Dalje smo nastavili po zaleđenom terenu uz lepršave pahulje snijega i magle. Nakon tri sata uspona stigli smo do završnog dijela grebena vrha Veliki vrh “Košuta” gdje se temperatura spustila do – 10° c , uz jaki vjetar koji je dodatno otežavao uspon.




Zvuk škripanja dereza po zaleđenom snijegu upotpunjavao je doživljaj prolaska uz previjes snijega uz rub samog grebena. Prevjes snijega se stvara uz sami vertikalni rub grebena na koji treba biti posebno oprezan jer postoji opasnost od poskliznuća ili odrona prevjesnog dijela snijega u provaliju od nekoliko stotina metara.


Na sami vrh smo se popeli u 6 sati u jutro, gdje smo uz  veliku hladnoću i vjetar dočekali jutarnju zoru. Prava riječ poštovanja je zapravo strahopoštovanja prema prirodi, kada čovjek kroči na nju i osjeti koliko je mali. Prve zrake sunca najavile su prekrasne fotografije koje smo napravili u samu zoru, rekla su ova dvojica odvažnih mladića.


Naglašavaju kako se takav doživljaj ne može detaljno opisati riječima, osobito kada čovjek voli alpinizam, prirodu, sport i fotografiju, dok je prva topla zraka izlazećeg sunca na planini može biti dovoljna da čovjek osjeti sreću i zadovoljstvo što svakako ne može zamjeniti nikakve materijalne stvari.


Piršljin i Krznarić ljetos su se biciklima odvezli do Poljske gdje su potom osvojili najviši vrh Visokih Tatra Rysy sa 2499 m/nv.