Ličko-senjska županija podržala planove talijanskog biznismena Mazzucchellija

Koncesija na kupalište Banja uzburkala duhove u Jablancu

Ivor Balen

Dio Jablančana pribojava se da će Banja postati elitno kupalište na kojem će »običnim smrtnicima« biti zabranjen ulaz. U Županiji tvrde da sve rade marom dobrog gospodara zbog razvoja i na dobrobit mještana



JABLANAC Odluka Ličko-senjske županije o usvajanju Studije opravdanosti davanja koncesije na plažu Banja u Jablancu, kojom su objelodanjena prava i obaveze budućeg koncesionara, uznemirila je duhove u malom podgorskom mjestu koje je zapelo za oko talijanskom biznismenu Riccardu Mazzucchelliju, izvjesnom budućem koncesionaru, koji od njega želi napraviti privlačno turističko odredište.


»Projekt Banja« Mazzucchellijeve tvrtke Zir park neizravno je podržala Ličko-senjska županija, iz koje kažu da zahtjeve Jablančana i vikendaša, koji se protive pojedinim stavkama buduće koncesije, smatraju neopravdanim. 


  – LSŽ je uz Grad Senj, MO Jablanac, Društvo za zaštitu povijesnih i prirodnih vrijednosti Jablanca i drugim stanovnicima Jablanca pristupila rješavanju uređenja kupališta Banja marom dobrog gospodara, a na korist svih stanovnika Jablanca u cilju razvoja turističke ponude toga kraja, kažu iz Županije. Na pitanje hoće li uvažiti zahtjeve, iz LSŽ napominju da će odgovor moći dati tek nakon provedenog javnog nadmetanja i donošenja odluke.  

Izvorni oblik



Potpisnici zahtjeva su između ostaloga tražili da se iz koncesije izbaci dio Banje kojeg su, kako tvrde, oni sami uredili samodoprinosom, uloživši 50.000 kuna. No, činjenica je da je riječ bila o »divljoj gradnji« i da su sve te investicije bile potpuno nelegalne. 




  – Slažem se da se to gradilo bespravno, ali Banja je u županiji i gradu koji nemaju sredstava, pa je narod jednostavno skupljao novac i pronašao čovjeka koji će dobrovoljno uređivati plažu, rekao je Ilijić. 



– Aktivnosti oko davanja u koncesiju kupališta Banja pokrenuli smo upravo s ciljem da sve radimo na zadovoljstvo naših građana i da stvorimo uvjete za obnovu, odnosno izgradnju kupališta Banja kojom se vraća izvorni oblik centralnog fasadnog platna i istaknute krune objekta te stvaraju uvjeti za otvaranje ugostiteljskog objekta u centralnom dijelu građevine. Ovakve građanske akcije smatramo da su potaknute prevelikim oprezom i bezrazložno stvorenim nepovjerenjem prema investitorima, koje nema osnove budući da novi investitor, koji dolazi na neko područje, ne može očekivati uspjeh ako ga gradi na sukobu s građanima mjesta u koje dolazi. Potrebno je osigurati vrijeme za argumentiranu raspravu i razmjenu mišljenja s lokalnim stanovništvom i takvi sukobi neće se događati, kažu u LSŽ.


  S ovakvim stavom slaže se Damir Babić, predsjednik Društva za zaštitu povijesnih i prirodnih vrijednosti Jablanca i okolice, koji napominje da je njegovo društvo još prije dvije godine dalo podršku davanju Banje u koncesiju. 


– Imali smo nekoliko uvjeta, da se Banja obnovi u skladu s našim projektima, da se ne smije naplaćivati kupanje i da se urede voda, sanitarni čvor i ugostiteljski objekt. Pošto su svi ti uvjeti ispunjeni, na pitanje Županije ponovili smo im naše mišljenje od prije dvije godine, kaže Babić, koji vjeruje da će ovaj projekt biti zamašnjak u razvoju Jablanca. 


  Natječaj za davanje Banje u koncesiju je raspisan i u ovom trenutku teče rok za prikupljanje ponuda, a u Županiji očekuju da će postupak biti dovršen do kraja godine. Koncesija se daje na 20 godina uz 23.355 kuna godišnje naknade za ugostiteljski objekt površine 62 kvadrata i 31.079 kuna za plažu površine 3.453 kvadrata. 


Zir park ne odustaje



Jablančani koji se protive ovakvoj koncesiji pribojavaju se da će Banja postati elitno kupalište na kojima će »običnim smrtnicima« biti zabranjen ulaz. Oni su uvjereni da će tako i biti iako se u Odluci o koncesiji izričito predviđa da ulaz mora biti slobodan od 1. svibnja do 1. listopada. No, zasmetala im je odredba po kojoj je ostavljena mogućnost ograđivanja.


  – Isto tako je bilo na nekim drugim plažama, tvrdilo se da neće biti naplaćivanja, ali čim se ogradi, počne se naplaćivati. Osim toga, borimo se da se odredi koliko koncesionar može staviti ležaljki. Ako to nije određeno, bit će mu omogućeno da cijelu plažu zauzme svojim ležaljkama i onemogući nam da ostali donesu svoje, kaže Danko Ilijić, jedan od potpisnika zahtjeva za promjenu koncesijskih uvjeta, koji dodaje da podržava samo ulaganje 1/1, odnosno kupovinu nekretnina. 


  – Ovo doživljavamo kao otimačinu. Mi imamo samo jednu uređenu plažu i sada nam je uzimaju. Banja će se pretvoriti u privatno kupalište za koncesionarove goste i na taj način će mu rasti cijena smještaja. Mi nismo protiv napretka, ali Jablanac nije Monte Carlo, nego malo mjesto obiteljskog turizma u kojem se apartmani ne mogu iznajmljivati za 500 ili više eura, o čemu je govorio Mazzucchelli. Nemamo struje ni kanalizacije, a želimo eldorado, dodaje Ilijić.



Usprkos protestima dijela lokalnih stanovnika i vikendaša, Zir park nije odustao. Predstavnici te tvrtke koje smo zamolili za komentar, rekli su da se ne žele preko novina prepucavati sa stanovnicima i da su ovakve peticije i akcije razlog zbog kojeg se u Hrvatskoj ozbiljne investicije i ideje teško pomiču s mrtve točke. Plan Zir projekta inače počinje u Lici, u Lovincu oko brda Zir, gdje žele izgraditi objekte za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga i nekoliko raskošnih vila za goste velike platežne moći.


Na »planinsku« ponudu nadovezuje se »primorska« centrirana u Jablancu, u kojem je Zir projekt kupio četiri nekretnine, dvije kuće, apartman i staru školu, čija bi rekonstrukcija u pansion za bogate goste trebala biti prva investicija uz uređenje Banje. Prema njihovim planovima, radovi bi na svim ovim projektima trebali krenuti početkom 2013. godine, a sve skupa trebalo bi biti gotovo 2018. godine.