Utočište za medvjede

KUTEREVO Volonteri iz Stuttgarta oduševljeni Likom, svi bi željeli opet doći

Marin Smolčić

Volonteri su učestalo ponavljali staru istinu po kojoj Lika nije niti svjesna u kakvom rajskom svijetu žive ovdašnji ljudi



 


KUTEREVO Bliži se konac mjeseca kolovoza i  s njime odlazak još jedne skupine volontera koji su boravili u Utočištu za medvjede Kuterevo.


Nakon dva tjedna života  na obroncima Velebita doma će se vratiti 16 volontera pridošlih iz Stuttgarta.




Mladi Nijemci boravili su pod šatorima, što je tim mladim ljudima pridošlim iz milijunskog grada bio poseban izazov.


Hladna lička jutra tjerala su ih na rano jutarnje  loženje vatre za kuhanje prve dnevne kave ili čaja, a tražio se i poneki topliji odjevni predmet.


Voditelj Utočišta sa više je nego li zadovoljan s angažmanom mladih volontera.


– Divno je bilo gledati svu tu mladost koja se odlično snašla u novom okruženju. Radili su doslovno sve: održavali su nastambe za medvjede i konje, uređivali okoliš, pripremali hranu i hranili životinje. U Kuterevu djeluje čak devet različitih udruga, što je impozantan broj za jedno maleno planinsko selo. Volonteri su s njima odlično surađivali, zbližili se s tim ljudima i danas će im svakako teško pasti povratak doma. Zato smo sinoć organizirali jedan šumski piknik. Hranu smo kuhali u modernoj poljkoj kuhinji koju su nam volonteri darovali. Prpremilo se jelo za 300 osoba. Naši gosti imaju svoj bend, sa sobom su ponijeli i  instrumente tako da je ugođaj druženja i opuštanja bio potpun, pripovjeda Ivan Crnković Pavenka.


Netom prije odlaska iz Kutereva većina volontera izrazili su želju da bi u Utočište došli i naredne godine. Pri tome su učestalo ponavljali staru istinu po kojoj Lika nije niti svjesna u kakvom rajskom svijetu žive ovdašnji ljudi.


Volonteri u Kuterevu


Volonteri u Kuterevu



 


Volonteri u Kuterevu


Volonteri u Kuterevu