Učeničke zadruge

Jesen u Lici: Klinci su odraslima opet održali lekciju o ekologiji

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić



GOSPIĆ Na ovogodišnjoj etno-izložbi „Jesen u Lici“ izlagači su nam podastrli mnoštvo plodova jeseni, suhomesnatih proizvoda, sireva, rakija, meda, suvenira, preparata i uporabnih predmeta.


Među izlagačima posebno su se izdvajale učeničke zadruge. „Most“ Kosinj, „Ričina“ Klanac-Pazarište i „Vodarica Marta“ iz Gospića ove su se godine našli jedni do drugih tako da posjetitelji nisu imali razloga obilaziti oba šatora i tražiti uradke ove vrijedne djece.


Kao i svih ovih godina mali su zadrugari bili na visini zadaće. Mjesecima uoči ovoga nastupa organizirani su u školama posebni satovi gdje su djeca sa svojim mentorima izrađivala mnoštvo suvenira, predmete za svakodnevnu uporabu, prpremala su delicije…




Pri tome je ekološki pristup bio i ostao u prvom planu. Zato smo i vidjeli mnoštvo predmeta od drveta, voska, vune i konoplje. Na njihovim štandovima moglo se kupiti eko-pekmeza, krumpir, češnjak i mnoštvo priopravaka napravljenih isključivo od ekološki čistih plodova Zemlje i od prirodnih materijala. Bez kemije i sličnih primjesa.


U eri sve većeg zagađivanja okoliša ova djeca poslala su nam snažnu poruku po kojoj žele naslijediti Zemlju kao divno mjesto za život, a nikako ne kao smetlište na koje mi odrasli bahato odlažemo supstance koje se neće razgraditi u narednih 100 godina.