Otvara vrata posjetiteljima

Jedini pećinski park u Europi: Grabovača ima nove sadržaje, atrakcija su “šumske orgulje”

Marin Smolčić

Foto: M. Smolčić

Foto: M. Smolčić

Od danas su mogući svakodnevni obilasci parka i špilje Samograd. U drugoj polovici travnja posjetitelji će moći obići i nove sadržaje u parku



PERUŠIĆ Dolaskom proljeća Pećinski park Grabovača, jedini pećinski park u Hrvatskoj i Europi, otvara svoja vrata za posjetitelje. Od danas su mogući svakodnevni obilasci parka i špilje Samograd. U drugoj polovici travnja posjetitelji će moći obići i nove sadržaje u parku, o čemu nam je više rekla ravnateljica ove ustanove Jelena Milković.


– Sagrađen je novi vidikovac, tj. osmatračnica za ptice i splet bioloških poučnih staza Flora. Novost su i »šumske orgulje«. To je naš izum i vjerujem da ga još nitko nije instalirao u šumi. Riječ je o kompletu cijevi postavljenih na višim mjestima kroz koje će svirati vjetrovi. Posebnost Grabovače je da se u njoj nalazi čak četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj i neprocjenjivo bogatstvo podzemnih geomorfoloških krških oblika.


Od danas pa sve do 22. travnja individualne ulaznice za špilju Samograd bit će dostupne po promotivnoj cijeni od 30 kuna po osobi. Naš speleoturizam je praktički u povojima, ali nas svake godine posjeti sve više ljudi. Tako smo lani imali 6.650 posjetitelja, a 2017. godine 4.500.




U prvim mjesecima ove godine krenule su rezervacije pa već sada imamo booking od više od tisuću posjetitelja. Ovo su dobre vijesti jer su turisti, mnoge osnovne i srednje škole, prepoznale da je riječ o jedinstvenom speleološkom muzeju na otvorenom – kaže ravnateljica Pećinskog parka Grabovača Jelena Milković.


U neposrednoj blizini Grabovače nalazi se crkva svetog Križa i turska kula koja će cjelovitom obnovom postati još jedan vidikovac koji dominira Perušićkim poljem. Niz markiranih biciklističkih i pješačkih staza, kao i blizina rijeke Like, određuju ovo područje kao sve popularniju i atraktivniju turističku destinaciju ovog dijela kontinentalne Hrvatske.