Premijer posjetio umjetnika

Ivan Golac: Za zdravlje vam trebaju samo Sunce, voda i Zemlja

Marin Smolčić

Jesen je za njega posebna zbog mnogo čega. Tada Ivan danima ne izlazi iz šume, marljivo prikupljajući darove prirode. Gljive i šumsko voće materijal je kojega ima u izobilju, a  o čijoj ljekovitosti, sastavu, mirisu i okusu ne treba niti govoriti. U razgovoru nam Ivan otkriva neke tajne



GOSPIĆ Ivan Golac (50) akademski je slikar, istinski zaljubljenik u prirodu, nepatvoreni ekolog koji svaki slobodan trenutak provodi u šumi. Stoga ne čudi što je njegov istaknuti logo privukao  pozornost premijera Andreja Plenkovića koji ga je posjetio na priredbi „Jesen u Lici“. Ivan doista živi u skladu loga „Samo Sunce, voda i Zemlja“.


Jesen je za njega posebna zbog mnogo čega. Tada Ivan danima ne izlazi iz šume, marljivo prikupljajući darove prirode. Gljive i šumsko voće materijal je kojega ima u izobilju, a  o čijoj ljekovitosti, sastavu, mirisu i okusu ne treba niti govoriti. U razgovoru nam Ivan otkriva neke tajne.


Ivan Golac, Jesen u Lici, gljive


Ivan Golac, Jesen u Lici, gljive





– Ove godine nije bilo previše gljiva. Podbacili su niži tereni, ali je na Velebitu bilo dosta gljiva, posebno vrganja. Već godinama su hit moje miješane suhe  gljive. U taj mix stavljam sušene vrganje, lisičarke, smrčak i crnu trubaču. Jako je važno točno iznivelirati odnos količina pojedine vrste jer npr. staviti malo više lisičarke znači dobiti opori okus  spremljenih gljiva. Ove godine apsolutni hit je čaj od šumskog voća. Sastoji se od divljih jabuka i krušaka, šumske borovnice, kupine, maline, mukinje i brekinje. Brekinje ove godine nisu rodile, ali će čaj svejedno biti odličan. Zbog opojnog okusa i mirisa moj čaj od šumskog voća se kuha dva puta od iste smjese. Nakon toga talog od kuhanja ne bacate, već ga pojedete jer je vrlo ukusan i hranjiv, ističe Ivan Golac.


Jedan od njegovih pripravaka kojega rado konzumiraju i osobe s različitim bolestima i tegobama je ocat od divlje jabuke.


Posebnog je okusa i mirisa i blagotvorno djeluje na organizam. Jedan od bitnijih razlika ovog octa od sličnih industrijskih proizvoda je u sastavu. Ocat od divljih jabuka ubranih u Velebitu i diljem Like lišen je patvorenih sastojaka. Uostalom, kao i sve za što junaku ove priče  treba. Samo Sunce, voda i Zemlja!!!


Ivan Golac i Andrej Plenković, Jesen u Lici,


Ivan Golac i Andrej Plenković, Jesen u Lici,



Ivan Golac, Jesen u Lici,


Ivan Golac, Jesen u Lici,