Gospodarenje otpadom

Građani odvajaju otpad koji na koncu nitko ne selektira

Hina

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ



GOSPIĆ Još jedna u nizu javnih tribina  vezanih uz održivo gospodarenje otpadom održana je jutros u Kulturno-informativnom centru u Gospiću. Tribina pod nazivom „Za grad sa smiješkom“ definirala je osnovne značajke i promjene vezane uz gospodarenje otpadom. Serijal tribina provodi poduzeće „Alfa atest“ iz Splita, a osnovne značajke ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom prezentirala je Anđela Dželalija, voditeljica zaštite okoliša.


-Ovo je druga javna tribina o održivom gospodarenju otpadom koju provodimo u Gospiću. Danas smo slušali teme  o četiri principa o pravilnom gospodarenju otpadom. Po hijerarhiji najprije nastojimo spriječiti nastajanje otpada, svesti ga na najmanju moguću mjeru, a onda  slijedi odvajanje otpada po vrsti. Ono što se ne može upotrijebiti i reciklirati to odlazi na odlagališta otpada.“Afa atest“ radi na području cijele Hrvatske, a sada smo se aktivirali na pet županija uz more i Liku. 


Ljudi su nezadovoljni  s rješavanjem ovoga problema jer se trenutno vrši pritisak uslijed naputaka EU-a o gospodarenju otpadom. Potrebno je mjesto za određene spremnike, treba i vremena za razvrstavanje otpada u domaćinstvima. Najteže je promijeniti svijest o potrebi odvajanjas otpada. Najviše su nezadovoljni jer sve ovo ne prati logistika pa se u mnogo slučajeva na koncu događa da razvrstani otpad ne završava u centrima za reciklažu, nego se kao i do sada odbacuje na zajedničke deponije, ističe Anđela Dželalija. 




Tijekom današnje tribine pojašnjeni su detalji poput razine djelovanja otpada na okoliš, prezentirani su pozitivni primjeri gospodarenja otpadom i načini komostiranja otpada. Cijeli projekt financijski podupire EU iz Kohezijskog fonda.