Potpisan ugovor

Biskupija Gradu Senju prodala zemljište za dom za starije

Dorotea Prpić

Zgrada bivšeg sjemeništa u Senju / Snimio Dorotea PRPIĆ

Zgrada bivšeg sjemeništa u Senju / Snimio Dorotea PRPIĆ

Grad Senj od Biskupije za oko 300 tisuća eura kupuje oko 4 tisuće kvadrata zemljišta na kojem je započeta gradnja Doma za stare i nemoćne osobe u Senju



SENJ Gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina i biskup Gospićko-senjske biskupije Zdenko Križić potpisali su jučer u nazočnosti svojih suradnika ugovor o kupoprodaji i reguliranju međusobnih prava i obveza u projektu izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u Senju.


Ovim ugovorom Grad Senj od Biskupije za oko 300 tisuća eura kupuje oko 4 tisuće kvadrata zemljišta na kojem je započeta gradnja Doma za stare i nemoćne osobe u Senju, a Biskupija se povlači iz projekta izgradnje doma u kojem je do sada sudjelovala upravo s ovim zemljištem.


– Ovom prigodom posebno se zahvaljujem biskupu Zdenku Križiću i senjskom župniku Richardu Pavliću na pomoći i suradnji. Potpisivanjem ovog ugovora Grad Senj postaje jedini vlasnik zemljišta na kojoj je započeta izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe i sad nam je zadaća naći investitora, odnosno partnera za njegovu izgradnju – rekao je gradonačelnik Rukavina.




Biskup Križić istaknuo je da je zadovoljan suradnjom s Gradom Senjom.



Bila je ovo prilika upitati biskupa Križća koja je buduća namjena zgrade bivšeg sjemeništa u vlasništvu Biskupije na Trgu Cilnica u Senju. Objekt je godinama zatvoren i propada, a prema riječima biskupa, to bi se trebalo uskoro promijeniti jer će ga koristiti udruga Kolping kojoj je osnovna misija da mladi ljudi u okrilju društva dobiju osjećaj sigurnosti, opće, stručno i vjersko obrazovanje, a sve to upotpunjeno duhovnim zajedništvom. Udruga Kolping će u toj zgradi održavati različite obrazovne programe.– Nakon što su nam predstavili svoj projekt, ocijenili smo ga vrlo dobrim. Sve je dogovoreno još na početku mog mandata, ali se čekalo da udruga osigura financijska sredstva za obnovu zgrade. Posljednje što su mi javili jest da su sredstva za obnovu zgrade osigurana, a uskoro će i Grad Senj i javnost biti pobliže upoznata s tim projektom koji će biti od opće koristi ne samo za Senj nego i šire – rekao je biskup Križić.


– Drago mi je da smo ovaj projekt priveli kraju. On je započet prije nego što sam ja došao, a onda se dogodio zastoj koji je trajao više godina, ne znam ni sam prave razloge za to, ali mi smo projekt ipak doveli kraju i ja mu se radujem. Grad Senj do sada nije imao dom za starije i nemoćne, a to mu je itekako potrebno i mislim da to zaslužuje. Zahvaljujem se gradonačelniku i njegovim suradnicima na transparentnoj suradnji, a kad se tako krene onda se posao privodi kraju na obostrano zadovoljstvo. Stoga Vam od srca želimo da projekt izgradnje doma za starije uspijete realizirati u što kraćem roku – rekao je biskup Križić nakon potpisa ugovora.


Gradonačelnik Sanjin Rukavina i biskup Zdenko Križić nakon potpisivanja ugovora / Snimio Dorotea PRPIĆ


Gradonačelnik Sanjin Rukavina i biskup Zdenko Križić nakon potpisivanja ugovora / Snimio Dorotea PRPIĆ



Ranijim ugovorom između Grada i Biskupije iz 2009. godine, a koji je jučerašnjim potpisivanjem novog ugovora stavljen izvan snage, Biskupija je, na ime zemljišta na kojem je Gradu Senju dala pravo građenja doma, trebala u posjed dobiti 10 posto soba u domu i samostalno njima raspolagati, kao i pravo korištenja zajedničkih dijelova doma.


Uz to, Biskupija je dala pravo gradnje samo za vrijeme dok na zemljištu bude dom za starije, a eventualna prenamjena značila je i prestanak prava građenja, što znači da bi sve izgrađeno na zemljištu pripalo Biskupiji. Uz takve uvjete rijetko koji investitor bi se usudio svoja sredstva uložiti u dom u Senju.


Štoviše, proteklih je godina bilo nekoliko ozbiljnih ulagača, ali su redom odustajali nakon što bi vidjeli sporazum između Grada i Biskupije. Jučerašnja kupovina crkvenog zemljišta od strane Grada i izlazak Biskupije iz projekta jedino je rješenje koje otvara mogućnost da se konačno pronađe investitor i izgradi dom za starije i nemoćne osobe u Senju.