Oštećena prometnica

Avanturizam na cesti za Donji Starigrad: Obnova cesta kod Senja još na čekanju

Marin Smolčić

Opasna cesta nema zaštitne ograde iznad provalije / Snimio Marin SMOLČIĆ

Opasna cesta nema zaštitne ograde iznad provalije / Snimio Marin SMOLČIĆ

Već 60 godina na 3,5 kilometra spojne ceste do Jadranske magistrale nije postavljen niti metar zaštitne ograde, iako krivudava i uska cesta svojim serpentinama mjestimično lebdi nad provalijama



STARIGRAD Kad su šezdesetih godina naselja u senjskom priobalju dobila asfalt, za Lukovo, Donju Kladu i Donji Starigrad bilo je već kasno. Iseljavanja započeta nakon Drugog svjetskog rata svela su ova mjesta na ostatke ostataka.


Asfalt je pospješio izgradnju kuća za odmor, a prvotno postavljeni asfalt i popratna cestovna infrastruktura donekle su se sanirali na cesti za Lukovo, manje za Donju Kladu. Donji Starigrad je ostao na repu tih događanja.


Oko 3,5 kilometra spojne ceste do Jadranske magistrale više pogoduje avanturizmu negoli turizmu. Već gotovo 60 godina na toj dionici nije postavljen niti metar zaštitne ograde, iako krivudava, dostrajala i uska cesta svojim serpentinama mjestimično lebdi nad dubokim provalijama. Stanje je pogoršala izgradnja vodovoda pa su teško natovareni kamioni izvođača radova načinili dodatna oštećenja. Saniran je samo ulaz u Donji Starigrad u duljini od oko 500 metara.




Već godinama se mještani i vikendaši žale na preusku i oštećenu cestu kojom se voze samo najhrabriji. Osim čvrstih obećanja iz Grada Senja, ništa se značajnoga nije dogodilo. Cesta i danas u većem dijelu liči na leopardovu kožu jer se s nekoliko lopata asfalta nastojalo pokrpati najveće rupe.


Upitan o svemu ovome, gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina je optimist.


Cesta za Donji Starigrad vapi za obnovom / Snimio Marin SMOLČIĆ


Cesta za Donji Starigrad vapi za obnovom / Snimio Marin SMOLČIĆ



– U dogovoru smo sa Županijskom upravom za ceste (ŽUC) u većini novih projekata koji će se početi raditi u ovoj godini. Prioritet nam je Ulica Damira Tomljanovića Gavrana u Senju, potom slijede ceste za Lukovo i Donju Kladu. Tako će se uskoro rješavati i cesta za Donji Starigrad. Nikoga nismo zaboravili, nego je kao i uvijek problem financijske prirode. Ovaj dio posla će preuzeti ŽUC i nadamo se početku realizcije ovoga projekta prije kraja ove godine – navodi gradonačelnik Sanjin Rukavina.


Skori početak turističke sezone prisilit će sve sudionike ove priče da se radovi prolongiraju nakon ljeta. Ostaje nam za vidjeti hoće li se na cestama za neka od ovih naselja barem »zakopati lopata« ili će se za neobavljanje radova opet pronaći neki krivac.