Ikador

Zubak financira rekonstrukciju crpne stanice uz budući hotel u Iki

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Pavo Zubak i njegovi suradnici upozoravali su na neprimjerenost crpne stanice Vrh Ike u blizini turističkih sadržaja. Investicija smanjenja nadzemnog dijela crpne stanice je upravo u tijeku pod vodstvom Liburnijskih voda, dok je izradu projektne dokumentacije financirala Zubak grupacija



IKA Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa  u Iki, luksuzni boutique hotel s pet zvjezdica u vlasništvu tvrtke hrvatskog poduzetnika Pave Zubaka, čije se otvorenje očekuje ubrzo, u finale višemilijunske investicije ušao je uz radove koje se već i ranije najavljivalo kao nužnost, no sada će oni biti i realizirani.


Naime, kako saznajemo, uz ostale radove, izgradnju hotela, ali i depandanse koja će pratiti glavni objekt, otvoreno je i gradilište kojemu je cilj rekonstrukcija crpne stanice Vrh Ike.


Od samog početka izgradnje hotela Ikador, Zubak i njegovi suradnici su upozoravali na neprimjerenost ovog komunalnog objekta smještenog u blizini turističkih sadržaja, a upornost se isplatila jer je investicija upravo u tijeku pod vodstvom Liburnijskih voda, dok je izradu projektne dokumentacije financirala Zubak grupacija.


Moderna tehnologija




– Kako smo i najavili, zajedno s Liburnijskim vodama radimo na rekonstrukciji i modernizaciji crpne stanice Vrh Ike. Ugradit ćemo najmoderniju tehnologiju i bitno pridonijeti kvalitetnijem sustavu tretiranja otpadnih voda kao i kvalitete zraka. Projekt zajednički sufinanciramo s Liburnijskim vodama i suradnja za sada teče na obostrano zadovoljstvo. Vjerujemo da ćemo radove na crpnoj stanici dovršiti do kraja ožujka – odgovorila je jučer na novinarski upit Žaklina Trbović, članica Uprave za marketing i korporativne komunikacije Zubak Grupe.


Prema njezinim riječima, tehnički pregled hotela Ikador planira se u prvoj polovici ožujka, a prve goste u njemu očekuju početkom travnja.– Dodatni objekt kojeg se gradi je depandansa hotela, koja će biti u funkciji poslovanja hotela i služit će kao dodatni luksuzni sadržaj i bit će spreman za iduću sezonu. Od planirana 43 djelatnika uspješno smo popunili većinu radnih mjesta. Imali smo sreću da je interes za zaposlenjem bio izniman te smo uspjeli izabrati najbolje djelatnikekoji postoje u toj industriji u Hrvatskoj. Svi su zaposleni na neodređeno, što je standard naše korporacije – navela je Trbović te još najavila i da će ovih dana biti aktivirana prodaja hotelskih kapaciteta u Iki putem internet stranice.

Zadovoljstvo zbog postignutog dogovora koji je u konačnici rezultirao i rekonstrukcijom crpne stanice Vrh Ike, izrazili su i nadležni u Gradu Opatiji.



Hotel Ikador je smješten unutar prirodnog parka od približno 5.000 »kvadrata« uz more u Iki. Imat će 8 luksuznih soba i 6 ekskluzivnih suiteova te će moći ugostiti ukupno 42 osobe. Investitori ističu da im je namjera stvoriti cjelogodišnju turističku destinaciju pa će uz ostale sadržaje poput restorana, cigar bara, grijanog vanjskog bazena s morskom vodom i podzemne garaže, Ikador imati i spa i fitness sadržaje koji zauzimaju cijeli treći kat, s kojeg se pruža čaroban pogled na Opatijsku rivijeru.



Postignut dogovor


– Grad Opatija nije bio zadovoljan građevinskim rješenjima po kojima su se crpne stanice gradile nadzemno, to nije dobro rješenje za Opatiju ni zbog vizure niti zbog neugodnih mirisa koji se povremeno šire s crpnih stanica. Rješenje su podzemne crpne stanice (poput one u luci Opatija ili na trgu u Iki). S obzirom na to da Grad nije imao osigurana sredstva za rješavanje CS Vrh Ike, a pojavio se investitor na toj lokaciji, s njim je postignut dogovor da s izgradnjom svojega hotela riješi i pitanje crpne stanice, a ugovor je potpisan s Liburnijskim vodama. Grad Opatija pozdravlja ovu suradnju i možemo je istaknuti kao primjer suradnje lokalne samouprave i investitora u turističko gospodarstvo – izjavio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


Da će kompletna rekonstrukcija CS Vrh Ike biti najbolje moguće rješenje, budući da će se smanjiti njezin nadzemni dio i uz ostala moderna rješenja uvesti i novi sustav filtracije zraka, potvrdio je i Miodrag Šarac iz Liburnijskih voda. Prema njegovim riječima, cilj je poboljšati stanje u prostoru i zaštititi okoliš, a projekt je ukupno vrijedan milijun i pol kuna, dok bi primjerice potpuno izmještanje komunalnog objekta s postojeće lokacije u Iki bilo daleko skuplje rješenje i u tom slučaju bi se vjerojatno utrošilo i do pet milijuna kuna.