Problemi s koncesijom

Žestoka bitka za Medveju: U ratu za jednu od najljepših jadranskih plaža intervenirala i policija. A to nije kraj

Marina Kirigin

Bojan Simonč - Mario Kovačević / Foto: Marin Aničić

Bojan Simonč - Mario Kovačević / Foto: Marin Aničić

Mario Kovačević kaže da mu je Općina Lovran odbila zahtjev za koncesijskim odobrenjem uz obrazloženje da ga je predao prijevremeno. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stalo na njegovu stranu, a načelnik Općine Lovran Bojan Simonič tvrdi da postupak izdavanja koncesijskog odobrenja zbog žalbe još traje i da plaža nije ni za koga »rezervirana«



MEDVEJA Općina Lovran pokušava nasilno ući u prostor mog ugostiteljskog objekta na plaži u Medveji. Pozvao sam policiju koja je spriječila načelnika Općine i komunalnog redara da to učine jer ne postoji takvo rješenje, riječi su Marija Kovačevića, vlasnika Hemingway Bara, koji je jučer zbog situacije u Medveji krenuo iz Zagreba prema Opatiji da bi predočio rješenje resornog ministarstva o tome kakva prava on ima na medvejskoj »ljepotici« koja je već godinama zarobljena u pravnim zavrzlamama.


Mario Kovačević, koji je više godina, odnosno do 2014. godine bio koncesionar plaže Medveja, a potom je i nekoliko godina upravljao dijelom plaže temeljem ugovora o koncesijskom odobrenju izdanom od Općine Lovran, ispričao je kako mu je Općina Lovran odbila posljednji zahtjev za koncesijskim odobrenjem na dijelu plaže uz obrazloženje da je prijevremeno predao zahtjev.


Negativno rješenje


Nakon toga, kaže, poslali su mu i negativno rješenje, na koje se žalio, a protekle srijede (2. svibnja) dobio je i rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem se usvaja žalba njegove tvrtke.




– Iz cjelokupnog činjeničnog stanja proizlazi nesporan zaključak da nije postojao nikakav razlog za odbacivanje predmetnog Zahtjeva za dodjelu koncesijskog odobrenja, jer nisu postojale osnove na koje se poziva prvostupanjsko tijelo u svom rješenju, a što ukazuje da je pogrešno primijenjeno materijalno i procesno pravo, a činjenično stanje pogrešno utvrđeno, stoji u rješenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u kojem se među ostalim navodi i da je Općina Lovran Plan upravljanja pomorskim dobrom donijela nakon zakonskog roka od 1. prosinca 2017. godine i da takav propust tijela lokalne samouprave ne može pasti na teret podnositelja zahtjeva koji je na vrijeme podnio zahtjev i dostavio urednu dokumentaciju.


Prijavio štetu


– Obveza Općine Lovran je da do 1. prosinca dostavi Županiji Plan upravljanja pomorskim dobrom, a lovranske vlasti to su ovog puta učinile tek 5. siječnja ove godine, s više od mjesec dana zakašnjenja. Moj zahtjev za koncesijsko odobrenje predao sam 10. siječnja, a Općina je bila dužna u roku od 30 dana odgovoriti na taj zahtjev potvrdno ili tražiti nadopunu, međutim to nisu učinili.


Tada sam zatražio sastanak s predstavnicima Općine koji su mi rekli da će ubrzo odlučivati o tom predmetu. Nakon 60 dana ponovno sam bio na sastanku u Općini, a ovog puta obratio im se i moj odvjetnik pismenim putem i obavijestio ih da su svi rokovi već odavno prošli. U međuvremenu saznajem da su drugoj tvrtci dodijelili koncesijsko odobrenje. Nakon 65 dana od zahtjeva šalju mi rješenje u kojem kažu da sam zahtjev predao prerano.


Foto: M. ANIČIĆ


Foto: M. ANIČIĆ



Moj odvjetnik tada je uputio žalbu u Ministarstvo. Nekoliko puta kontaktirao sam Ministarstvo da vidim što se događa s mojim predmetom i tada su mi rekli da ne mogu donijeti rješenje jer iz Općine nisu poslali kompletnu dokumentaciju. Ministarstvo je u dva navrata zvalo Općinu da im dostave dokumentaciju, što su oni učinili tek protekle srijede, nakon čega je odmah izdano ovo rješenje, objašnjava Kovačević koji je jučer policiji prijavio i štetu na kombiju parkiranom u Medveji, koja je navodno nastala uslijed pokušaja njegovog pomicanja.


Očistiti prostor


Načelnik Općine Lovran Bojan Simonič tvrdi da nikakvog pokušaja protupravnog ulaska na posjed nije bilo, iako napominje da je riječ o pomorskom dobru, a ne vlasništvu.


Rekao je da je njihova namjera bila uoči sezone kupanja očistiti prostor i poravnati plažu bagerima te da su prilikom dolaska zatekli kombi Hemingway bara zbog kojeg je bio prepriječen ulaz na plažu, a zbog kojeg je na teren došla i policija. Razlog zbog čega je Kovačeviću odbijen zahtjev za koncesijsko odobrenje, načelnik nije znao u tom trenutku navesti dodavši da to pitanje treba postaviti općinskom tijelu koji razmatra i odlučuje o dodijeli koncesijskih odobrenja.


Nema »rezervacija«


– Moguće je da nije prihvaćen njegov zahtjev jer smo reducirali sadržaje na plaži u Planu upravljanja pomorskim dobrom. Smanjili smo broj ležaljki i nekih drugih plažnih rekvizita. Možda je bio problem u tome što zahtjev nije usklađen s planom, rekao je Simonič.


Na pitanje je li Općina nekom drugom dodijelila koncesijsko odobrenje za taj dio plaže i je li istina da je plaža namjenjena onima koji su pomogli kampanju Akcije mladih uoči izbora, načelnik je odgovorio da u tome nema istine, da postupak izdavanja koncesijskog odobrenja zbog žalbe još traje i da plaža nije ni za koga »rezervirana«.


– Čini mi se da ovaj postupak neće tako brzo završiti. Sumnjive su reakcije državnog tijela. Čudno je kako je Kovačević dobio rješenje. Ušao je u ured u Zagrebu, izašao s rješenjem kojeg mi u Općini Lovran još nemamo, rekao je načelnik.


Kovačević: AM obećao dio suradnicima iz kampanje


– Lokalne vlasti htjele su me deložirati iz prostora u Medveji prije nego je Ministarstvo poslalo ovo rješenje u kojem je usvojena moja žalba, kaže Kovačević. Sve se ovo događa jer je Akcija mladih, koja je trenutačno na vlasti u Lovranu, taj dio plaže obećala onima koji su pomogli njihovu predizbornu kampanju, a kojima je sada, uz čitav niz prekršaja, dala koncesijsko odobrenje.


Prije nego je žalbeni postupak završen, oni su izdali drugo rješenje i sada je nastao veliki problem zbog kojeg sam trebao biti izbačen iz prostora, govori Kovačević.