Nema novaca

Zasad ništa od važnog Ćikovićevog obećanja: Dogradnja škole Matulji u planu tek 2018. godine

Srđan Brajčić

Foto: Vedran Karzua

Foto: Vedran Karzua

Naime, PGŽ u svom proračunu za 2017. godinu nije predvidjela novac za dogradnju ove škole, na što je računala općinska vlast. Ta investicija vrijedna je oko sedam milijuna kuna i s obzirom na mogućnosti općinskog proračuna, ne može se ostvariti bez značajne potpore iz Županije



MATULJI Dogradnja Osnovne škole »Dr. Andrija Mohorovičić« u Matuljima neće početi 2017. godine, što je bilo jedno od jačih predizbornih obećanja SDP-ovog matuljskog načelnika Marija Ćikovića. Naime, Primorsko-goranska županija u svom proračunu za 2017. godinu nije predvidjela novac za dogradnju ove škole, na što je računala općinska vlast. Ta investicija vrijedna je oko sedam milijuna kuna i s obzirom na mogućnosti općinskog proračuna, ne može se ostvariti bez značajne potpore iz Županije.


Dakle, učenici nižih razreda »Dr. Andrije Mohorovičića« najvjerojatnije ni 2018. godine neće nastavu pohađati u jednoj smjeni, a na taj obrazovni problem ukazao je HNS-ov županijski i općinski vijećnik Miodrag Šarac na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Matulja.


Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, ističe da od dogradnje matuljske škole ne treba raditi slučaj. Naime, pojašnjava nam Stilin, Županija je proteklih godina uložila značajna sredstva u poboljšanje obrazovnih standarda u školi »Dr. Andrija Mohorovičić«. Pročelnica podsjeća na to da je Županija 2015. godine uložila dva milijuna kuna za rekonstrukciju dijela matuljske škole. Riječ je, naime, o zahvatu na bivšoj sportskoj dvorani koja je pretvorena u nove učionice. To je omogućilo da viši razredi nastavu imaju u jutarnjoj smjeni. Osim toga, dodaje Stilin, Županija je i 2014. godine Matuljima dala 1,5 milijuna kuna kako bi se škola i nova sportska dvorana povezale tzv. toplom vezom. Županija je već prije Matuljima sufinancirala izgradnju sportske dvorane, a novac je uložen i u opremu.


Papiri već spremni




S obzirom na to da Županija skrbi o čak 32 primorsko-goranske osnovne škole, posve je jasno da i ostali osnovnoškolci očekuju bolje uvjete školovanja. Pomoć nije rezervirana samo za Matuljce.


– Istina je da su se Županija i Općina dogovorile da će se krenuti u dogradnju matuljske škole. Za taj zahvat Županija je već platila kompletnu projektnu dokumentaciju, kao i ishodovanje građevinske dozvole, k tome naručili smo izvedbeni projekt. Riječ je ukupno o 400 tisuća kuna. Općina Matulji financirala je pak geodetski projekt s 40 tisuća kuna.



Prema državnom pedagoškom standardu sve škole u Hrvatskoj trebaju do 2020. godine prijeći na rad u jednoj smjeni. Edita Stilin ističe da će Matulji u svakom slučaju prije tog roka dobiti nastavu u jednoj smjeni i poručuje da Općina u 2017. godini može početi s radovima na školi »Dr. Andrija Mohorovičić« bez obzira na to što je Županija utvrdila drukčije prioritete.



Prema tome, u dogradnju škole se krenulo, ali u Matuljima neki su očito jako nestrpljivi i željeli bi sve preko noći. Međutim, to tako ne ide. Trebamo voditi računa o tome da postoje i neke druge škole koje trebaju pomoć Županije i stoga apeliram na strpljenje i razumijevanje. U našem proračunu naprosto nema novca za svih, tako da je Županija utvrdila prioritete za 2017. godinu. To je u prvom redu osnovna škola u Čavlima, a Matulji su naš prioritet za 2018. godinu, pojašnjava pročelnica Stilin koja pritom podsjeća i na nužnost izgradnje nove škole u Marinićima.


Načelnik Mario Ćiković suglasan je s činjenicom da je Županija utvrdila drukčiju listu prioriteta od onoga čemu su se nadali u Općini. Ćiković je, također, svjestan toga da Općini Viškovo čak treba nova škola, k tome ne osporava nužnost da i druge županijske obrazovne ustanove žele čim prije prijeći na nastavu u jednoj smjeni.


Siguran proračun


– Općina Matulji uvažava činjenicu da je Primorsko-goranska županija utvrdila svoju listu prioriteta za 2017. godinu, kao i to da su Matulji proteklih godina dobili značajna sredstva iz Županije, što je omogućilo učenicima od četvrtih do osmih razreda »Dr. Andrija Mohorovičić « nastavu u jednoj smjeni, pa se oni sada mogu lakše posvetiti svojim izvanškolskim aktivnostima. Osim toga, svjesni smo i toga da je Županija donijela siguran proračun za 2017. godinu, neovisan o tome koje će se nova državna porezna politika odraziti na financiranje samouprave.


Dakle, mi smo suglasni s tim da Županija prvo pomogne onim školama za koje su ocijenili da su njihovi prioriteti za 2017. godinu. Nakon toga, 2018. godine krenut će se i s dogradnjom matuljske škole», kaže načelnik Mario Ćiković i navodi da će Općina Matulji 2017. godine početi s energetskom obnovom pet matuljskih škola, one u Rukavcu, Jušićima, Brgudu, Munama i Lipi, to jest Rupi. Projekti su pripremljeni i bit će kandidirani za europske fondove, a dio novca osigurat će se iz matuljskog proračuna.