Predstavljeno 'najljepše doba'

ZIMSKA ZABAVA Najljepši Advent uz more ponos Opatije

Marina Kirigin

Petra Borovac, Suzi Petričić, Emil Priskić i  Daria Grošić na predstavljanju Adventa / Snimio Marin ANIČIĆ

Petra Borovac, Suzi Petričić, Emil Priskić i Daria Grošić na predstavljanju Adventa / Snimio Marin ANIČIĆ

Četiri ključna punkta bit će Umjetnički paviljon »Juraj Šporer« s Parkom sv. Jakova, gradska tržnica, Ljetna pozornica te Slatina gdje će se održati adventski sajam s promocijom i prodajom autohtonih proizvoda te svečano paljenje adventskih svijeća



OPATIJA Najljepša iskustva zime u Opatiji – klizanje uz šum morskih valova, kuhano vino i dobra zabava uz žive svirke kraj Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, brojne dječje predstave i radionice, druženje s Djedom Mrazom na Učki i više od mjesec i pol dana zabave na ulicama, trgovima i u parkovima raskošno dekoriranog grada – i ove će godine, uz pokoje iznenađenje i novost, donijeti Advent u Opatiji koji počinje 30. studenog paljenjem lampica na velikom božićnom drvcu na tržnici.


Tijekom trajanja Adventa, odnosno od 30. studenog do 28. veljače, subotom, nedjeljom i blagdanom parkiranje će na javnim površinama u Opatiji biti besplatno za osobna vozila.


Advent u Opatiji,


Advent u Opatiji,





Naljepši Advent uz more ponovo će bogatim programom ispuniti brojne lokacije u gradu – uz hotele, restorane i ugostiteljske objekte koji će se uključiti svojim događanjima, četiri će ključna punkta ovogodišnjeg Adventa postati Umjetnički paviljon »Juraj Šporer« s Parkom sv. Jakova, gradska tržnica, Ljetna pozornica te Slatina gdje će se održati adventski sajam s promocijom i prodajom autohtonih proizvoda te svečano paljenje adventskih svijeća.


Programe će tijekom adventskog razdoblja ugostiti i Centar Gervais u kojem će se održati Festival čokolade od 7. do 9. prosinca, klupske večeri, predstave te svečani blagdanski koncerti, kao i Poklon na Učki gdje se od 14. do 16. prosinca odvija Božićna bajka uz druženje mališana s Djedom Mrazom.


Šporer središte


Središnja pozornica Adventa i ove će godine biti »Šporer«, gdje će od 30. studenog do 2. siječnja svakodnevno trajati božićni sajam s bogatom gastronomskom ponudom, uz radno vrijeme od 12 do 22 sata radnim danom te od 10 do 22 sata vikendom.


Umjetnički paviljon postat će Kućica Orašara i vilenjaka gdje će se održavati kreativne radionice, animacija i predstave za djecu, a koja će svoja vrata u razdoblju od 30. studenog do 21. prosinca otvarati od 16 do 19 sati radnim danima te od 10 do 19 sati subotom i nedjeljom, dok će se vrijeme za zabavu i druženje u posljednjim danima ove i početkom iduće godine – odnosno od 22. prosinca do 2. siječnja – produžiti od 12 do 19 sati svakodnevno te od 10 do 19 sati vikendom.


Od 8. do 14. prosinca Kućica Orašara i vilenjaka ugostit će i pravi poštanski ured Djeda Mraza u kojem će svako dijete, osim pisma sa željama Djedici od 16 do 19 sati moći izraditi personaliziranu božićnu čestitku s besplatnom fotografijom i poslati ih svojim najdražim. Nakon 19 sati zabava će se preseliti ispred paviljona, a umjesto djeci omiljenih animatora, zvijezde programa postat će vrhunski glazbenici i DJ-i.


Advent na Mrkate


Na tržnici će adventski program trajati do 31. prosinca, a započet će 30. studenog paljenjem lampica u 17 sati na božićnoj jeli, uz nastupe animatora, dječjih zborova i plesnih skupina te koncert klape Iskon. Advent na Mrkate svakodnevno će trajati od 9 do 22 sata, kad će biti otvorene prigodne kućice s gastronomskom ponudom i suvenirima. Vikendom će se u jutarnjim satima održavati gastronomski programi, a upriličit će se i tradicionalno druženje na Badnjak uz marendu s gradonačelnikom.


U poslijepodnevnim satima tijekom vikenda trg pred gradskom tržnicom oživit će nastupi kvalitetnih lokalnih glazbenika.



Opatija će ove godine svojim gostima ponuditi i prave božićne poslastice: u Centru Gervais u subotu, 15. prosinca, u 20 sati održat će se Božićni koncert ženske i muške klape Kastav i Tamburaškog orkestra HRT-a te tjedan dana kasnije, 22. prosinca, u 20 sati Svečani novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije. U nedjelju, 23. prosinca, na terasi hotela Milenij u 12 sati održava se tradicionalni Božićni koncert Katje Budimčić.



Ljetna pozornica, zahvaljujući programu Ledena čarolija, postat će od 1. prosinca do 13. siječnja atraktivno klizalište oko kojeg će se ponovo »posložiti« adventske kućice s gastronomskom ponudom. Radno vrijeme klizališta je od ponedjeljka do četvrtka od 11 do 21 sat, petkom od 10 do 22 sata, subotom od 10 do 22, a nedjeljom od 10 do 21 sat. Adventske kućice bit će otvorene od 13 do 21 sat od ponedjeljka do četvrtka, petkom od 13 do ponoći, subotom od 10 do ponoći, a nedjeljom od 10 do 21 sat. Svaki vikend tijekom prosinca »ledenu atmosferu« zagrijavat će zanimljivi glazbeni programi u popodnevnim i večernjim satima.


Autohtoni proizvodi


Adventski sajam će svakog dana od 11 do 18 sati nuditi lokalne autohtone proizvode s područja Opatije i opatijskog zaleđa na šetnici na Slatini, a središnji dio uz pravi Etno-gastro dan održat će se u subotu, 22. prosinca, uz nastup Folklornog ansambla Zora i degustaciju tradicionalnih jela.


U Novu godinu Opatija će ući trostrukim programom na otvorenom, uz organizirane dočeke u brojnim hotelima i ugostiteljskim objektima. Prvi će priliku za slavlje imati najmlađi, koji će od 11 sati sudjelovati u Dječjem dočeku na Ljetnoj pozornici, dok će se u večernjim satima feštati pred Šporerom uz Grooverse te na tržnici uz program »Opatijci za Opatiju« uz Šajetu, Maura Staraja, Martinu Majerle, Duška Jeličića i Bonacu i najveći vatromet na Kvarneru, istaknuto je jučer u Centru Gervais u kojem su program Adventa u Opatiji predstavili direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić, predstavnica Festivala Opatija Petra Borovac i direktorica Tremissisa Daria Grošić.