Budućnost Opatije

Vito Juričić novi dječji opatijski gradonačelnik

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Opatije u idućem mandatu bit će Lucija Deranja, a na sjednici u gradskoj vijećnici prisegu su dali i »mali« gradski vijećnici, 26 izabranih



OPATIJA – Vito Juričić, učenik 6.c razreda Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov«, novi je dječji gradonačelnik Opatije. Na gradonačelničkoj funkciji zamijenio je dosadašnju »malu« gradonačelnicu Petru Deranja i dobio dvogodišnji mandat tijekom kojeg će, kako kaže, raditi na suradnji s odraslima i zastupati interese djece. Odlučeno je tako na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici 12. saziva Dječjeg gradskog vijeća Opatije održanoj u opatijskoj gradskoj vijećnici. Vito Juričić bio je jedan od osam kandidata za »maloga« gradonačelnika koji je nakon svog predstavljanja dobio osam glasova dječjih vijećnika.


Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Opatije u idućem mandatu bit će Lucija Deranja, a na sjednici su prisegu dali i »mali« gradski vijećnici, njih 26: Fran Rubeša, Nea Šušnjić, Meri Kružić, Marino Marin, Pia Petričić Ferlin, Lejla Sinanović, Lara Mudronja, Dea Orlić, Dominik Brnčić, Magda Ratković, Andrea Baždarić, Vedran Poropat, Petra Car, Mateo Grizilo, Maris Marin, Dunja Reljanović, Ida Juras, Petra Mrkušić, Istok Celin, Vito Juričić, Matea Bučković, Matej Katalinić, Romina Brnečić, Mateo Gruban, Enola Mender i Loreta Lukić.



Vito Juričić bio je jedan od osam kandidata za »maloga« gradonačelnika koji je nakon svog predstavljanja dobio osam glasova dječjih vijećnika





»Europa kakvu djeca žele« odabrani je projekt novog saziva dječjeg Vijeća, na kojem će raditi tijekom mandata, a koji je izabran između tri predložena projekta.Malim vijećnicima obratio se i Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije, te istaknuo da je prethodni, 11. saziv DGV-a bio izuzetno aktivan, da je iz njihovog djelovanja proizašao velik broj odličnih i vrijednih ideja te da se nada da će i novi saziv biti jednako aktivan. Dodao je da dječji proračun iznosi 12.000 kuna te da je za potrebe DGV-a osigurno još 13.000 kuna za studijska putovanja. Zahvalio je Društvu Naša djeca Opatija bez kojeg, kako kaže, »svega ovog ne bi bilo«, a koje je omogućilo da opatijska djeca sudjeluju u radu odraslih i budu aktivni članovi društva, čime se malo tko u Hrvatskoj, ali i Europi, može pohvaliti.