Prostorni plan

Vijeće Opatije u petak će imati jedanaest točaka: Za garažu Gorovo 17 milijuna kuna

Srđan Brajčić

Foto_ Marin Aničić

Foto_ Marin Aničić

Prezentacija glavnog projekta izgradnje garaže Gorovo mogla bi biti među najzanimljivijim točkama zasjedanja



OPATIJA Iako je četvrta sjednica Gradskog vijeća trebala biti tematska, s jednom točkom dnevnog reda, onom o izmjenama i dopunama Urbanističkom planu uređenja Opatije, ovog petka opatijski vijećnici imat će na dnevnom redu čak 11 točaka, od kojih je posebno zanimljiva prezentacija glavnog projekta izgradnje garaže Gorovo. Dakle, pred gradskim vijećnicima naći će se dokument u kojem se opisuje novi kapitalni projekt Grada Opatije ali o kojem se još neće izjašnjavati.


Prema podacima iz dostupne dokumentacije, garaža Gorovo koštat će oko 17 milijuna kuna, a njezin investitor je Grad Opatija. To znači da će se Grad vjerojatno nanovo zadužiti za najmanje 17 milijuna kuna, koliko je procijenjena vrijednost garaže Gorovo, čiji je projektant Damir Šimunić. Međutim, odluka o novom kreditnom zaduženju morat će ići na usvajanje Gradskom vijeću i pitanje je kako će sadašnja politička većina predvođena SDP-om gledati na ovu ideju gradonačelnika Ive Dujmića.



Garaža Gorovo je definirana Prostornim planom uređenja grada Opatije i Urbanističkim planom uređenja naselja Opatija UPU-1. Nužnost izgradnje nove garaže u Opatiji proizlazi iz studija koje je naručio još bivši opatijski gradonačelnik Amir Muzur 2007. godine. Gradonačelnik Dujmić u svojim predizbornim obećanjima često je govorio o važnosti izgradnje Gorova i prezentacija glavnog projekta opatijskim vijećnicima je važan korak za realizaciju ovog obećanja.





Neovisno o tome, činjenica je da Opatija ima kroničan problem s parkiranjem, a buduća garaža Gorovo imat će četiri etaže, od kojih su dvije ispod zemlje, s ukupno 180 parkirnih mjesta. Na zadnjoj etaži nalazilo bi se sportsko igralište sa zasebnim ulazom i izlazom na postojeće prometnice. Namjena igrališta na krovu Gorova bit će naknadno definirana, a postoji mogućnost da to bude košarkaško ili rukometno.


U glavnom projektu također se objašnjava da će garaža biti na lokaciji bivšeg igrališta Gorovo, dakle neposredno iza hotela Bristol i zgrade Gorova (Operette), odnosno 50 metara od glavne opatijske Ulice maršala Tita. Ulaz i izlaz automobila u buduću garažu Gorovo omogućen je s postojećih ulica Jurja Dobrile, Drage Gervaisa i Vladimira Nazora. Svaka etaža građevine ima i zaseban vanjski ulaz i izlaz za pješake. U sjevernom kutu građevine predviđena je izgradnja stubišta za pješake. Izgradnji nove garaže prethodit će uklanjanje postojeće građevine koja se danas koristi kao parkiralište. Završetak garaže Gorovo nije zasad poznat, odnosno bit će definiran Planom dinamike izvođenja radova s prijedlogom roka završetka radova.