Iznos od kojeg boli glava

VRTOGLAVA OTPREMNINA Šehanovićev odlazak će LRH stajati gotovo – 20 milijuna kuna?

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Navodno će bivši predsjednik Uprave »na ruke« dobiti svoj bonus od 14.139.387 kuna, odnosno da će porez na taj iznos platiti firma. Domjan Mršić, predstavnik radnika u Nadzornom odboru LRH-a, ne želi još uvijek to komentirati



OPATIJA Igor Šehanović, koji je dao ostavku na mjesto predsjednika Uprave Liburnia Riviera Hotela, a čiji je odlazak prihvatio Nadzorni odbor kvarnerskog hotelskog giganta, odlazi uz bonus veći od 14 milijuna kuna.


Međutim, čini se kako nitko nije tražio obrazloženje zbog čega Šehanović odlazi. To je donekle potvrdio i Domjan Mršić, predstavnik radnika u Nadzornom odboru LRH-a, rekavši kako su se po pitanju ostavke Šehanovića očitovali pismeno te kako razlozi odlaska nisu navedeni. Iz pouzdanih izvora doznajemo kako bi Šehanović trebao dobiti čisti iznos od 14.139.387 kuna, odnosno da će porez na taj iznos platiti firma. Drugim riječima, tvrtku će taj odlazak koštati gotovo 20 milijuna kuna. Na pitanje Mršiću je li to doista tako, član Nadzornog odbora odgovara: »Dok ne bude službeno, neću komentirati«.


Stradali radnici 


Šehanović definitivno nije za svojeg mandata uspostavio dobre veze s mnogima unutar, ali i izvan tvrtke pa tako ni s medijima, međutim, mnogi vjeruju da je on svoje zadatke odradio i misiju većinskog vlasnika obavio. Za osmogodišnjeg rada riješio se velikog broja stalno zaposlenih radnika rezultat čega su u jednu ruku i bolji financijski rezultati, a dobit je prelio i ulagao u obnovu nekolicine opatijskih hotela kako bi se stvarala nova vrijednost. Najviše su u takvom načinu poslovanja stradali djelatnici, koji su ga nedavno i »napali« u otvorenom pismu tražeći nijansu bolje uvjete od dosadašnjih.




Razlozi Šehanovićeve ostavke i dalje se nagađaju, međutim mnogi vjeruju kako je njegov odlazak zapravo prvi znak kupoprodaje opatijske hotelske kuće. Iako se sve to spominje na razini nagađanja jučerašnja promjena na Zagrebačkoj burzi mogla bi biti još jedna potvrda da u vlasničkoj strukturi LRH-a dolazi ili će uskoro doći do promjena.


Skočila dionica 


Naime, na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak prijepodne Crobexi su stagnirali uz nešto veći promet, pri čemu je u fokusu investitora bila dionica Liburnia Rivijera Hotela (LRH), kojom je ostvaren najveći promet, a ujedno je bila i najveća dobitnica. Najveći promet, 1,17 milijuna kuna, ostvaren je upravo dionicom Liburnia Rivijera Hotela. Njezina cijena porasla je za 7,58 posto, na 4.260 kuna i to je najveći rast cijene među trgovanijima jučer na Zagrebačkoj burzi.


Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, u procesu dubinskog snimanja te kompanije trenutačno su tri investitora te se očekuje da će jedan od njih uskoro predati ponudu za preuzimanje većinskog paketa dionica, koji je već dugo na prodaju.


Danas suvlasnici, sutra sindikati


Danas će se na odluke Nadzornog odbora LRH-a o sporazumnom raskidu ugovora sa Šehanovićem i njegovom bonusu očitovati i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, načelnik općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj te dr. sc. Andrea Rudančić, članica Nadzornog odbora. U srijedu će pred zgradu Uprave u Opatiji i predstavnici Nezavisnog sindikata Istre i Kvarnera, koji, kako se navodi u pozivu, traže nastavak pregovora u LRH-u o povećanju plaće jer, kako navode, »ako nagradni bonus za ostvarene rezultate poslovanja za jednu osobu iznosi preko 14 miliona kuna, onda ima i za radnike koje su te rezultate ostvarili«.