Novi pristup

VAŽNE PROMJENE Bez 3D simulacije objekta više nema dozvola za građenje u Opatiji

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Virtualni prikaz onoga što se planira izgraditi olakšat će građanima, ali i gradskim tijelima, bolje razumijevanje promjena u opatijskom prostoru, kazao je zamjenik gradonačelnika Priskić



OPATIJA Zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić jučer je predstavio novitete u prostornom planiranju kako bi izgradnja na području Grada Opatije bila što transparentnija i kako bi se izbjeglo manipuliranje prostorom. Priskić podsjeća na to da je Grad Opatija već objavio javni poziv kako bi zainteresirana javnost mogla podnijeti svoj zahtjev za izmjenu prostornoplanske dokumentacije, a pritom kao novitet navodi to da svi oni koji planiraju značajnije zahvate u prostoru, moraju za to izraditi 3D simulaciju.


Sve jasno


Virtualni prikaz onoga što se planira izgraditi, olakšat će građanima, ali i gradskim tijelima bolje razumijevanje promjena u opatijskom prostoru. To su, ocijenio je Priskić, važne promjene u prostornom planiranju koje će između ostalog više zainteresirati građane za izradu UPU-a, što će im omogućiti da pokažu kako oni vide svoj grad u budućnosti.


– Dakle, uz uobičajeni zahtjev investitor će morati priložiti 3D simulaciju izmjena u prostoru kako bi svima nama bilo jasno što planira graditi. Drugim riječima, ubuduće će i laicima, koji možda ne mogu dobro vizualizirati tekstualno objašnjenje izmjena u prostoru, biti slikovno dočarano što će se graditi na nekoj lokaciji, odnosno kako će se neki novi objekt vizualno uklopiti u prostor.


Loše pojave




Osim toga, 3D vizualizacije spriječit će neke loše pojave u prostornom planiranju koje su se recimo događale 2009. godine, odnosno uoči donošenja Urbanističkog plana uređenja Opatije. To je omogućilo realizaciju 12 doista neuobičajenih i predimenzioniranih zahvata u prostoru.


Grad Opatija više ne može zaustaviti izgradnju onih objekata za koje je izdana građevinska dozvola, ali u novom pristupu prostornom planiranju Grad će spriječiti da nam se ponove slučajevi vila Arentz ili nikad dovršena građevina kod šetališta Carmen Sylve, koja sada zjapi u obliku betonskog bloka – naveo je zamjenik gradonačelnika Emil Priskić.


Novi Urbanistički plan uređenja Opatije pred Gradskim vijećem naći se na idućoj sjednici Gradskog vijeća.