Gastro motivacija

Uz najveće majstore: Opatija predstavlja Hrvatsku na festivalu Wienissimo u Beču

Aleksandra Kućel Ilić

Tijekom deset dana Beč je postao gastronomsko središte svijeta. Hrvatsku u Beču prezentira opatijski chef Damir Perman koji će pripremati kvarnerske specijalitete



OPATIJA Tijekom desetak idućih dana Beč će biti gastronomsko središte svijeta jer je tamo upravo započeo susret šest vrhunskih kuhara iz šest zemalja. Na manifestaciji koja je započela 23. svibnja i trajat će do 1. lipnja, šest izabranih hotela s pet zvjezdica i vrhunskih restorana imat će ulogu gastronomskih ambasadora šest zemalja sudionica.


Svaki vrhunski kuhar ima svoju vlastitu pozornicu prilagođenu njemu i zemlji iz koje dolazi, a na kojoj će imati priliku predstaviti svoje kreacije. Hrvatsku u Beču predstavlja opatijski chef Damir Perman, iskusni kuhar, kojem ovo nije prvi takav zadatak – javili su iz Turističke zajednice Grada Opatije.


Kvarnerski specijaliteti


Naime, Turistička zajednica grada Opatija u suradnji s Veleposlanstvom RH u Beču, te Echo Event, organizatorima festivala Wienissimo, dogovorila je sudjelovanje Hrvatske na način da će chef Damir Perman, inače profesor u Ugostiteljskoj školi Opatija, pripremati kvarnerske specijalitete. Na meniju će se naći vrhunske autohtone namirnice poput kvarnerskog škampa, divljih šparoga, brancina, janjetine, te lovranskih trešanja, što će svakako privući pažnju ljubitelja gastronomskih delicija.




Damir Perman / Foto. M. ANIČIĆ


Damir Perman / Foto. M. ANIČIĆ



Svi zainteresirani moći će okusiti Opatiju i Hrvatsku u ÉMILE Brasserie & Bar hotela Hilton Vienna Plaza u Beču sve do 1. lipnja. Iz hotela Hilton Vienna Plaza su povodom suradnje s hrvatskim chefom Permanom izjavili: – Za Hilton Vienna Plaza, a posebno za kulinarski tim koji predvodi glavni kuhar Erich Freund, veliko je zadovoljstvo što će Damir Perman provesti 10 dana kod nas kao gostujući kuhar. Gastronomski izlet odvest će nas u Hrvatsku te ćemo u ÉMILE zajedno predstaviti autentična jela Opatije i okolice, stoji u priopćenju za medije dobivenom iz TZ-a.

Gourmet priča


TZG Opatija kroz svoje sudjelovanje na festivalu će predstaviti dio bogate gastronomske ponude Opatije i Hrvatske i još jednom pokazati zašto je Opatija vodeća hrvatska gastronomska destinacija. Usporedno s festivalom Wienissimo, u Opatiji je u tijeku manifestacija Gourmet priča Opatijske rivijere u koju je uključeno više od 40 restorana i konoba. Posjetitelji Opatije utorkom mogu kušati Kvarnerski menu po cijeni od 100 kuna, a četvrtkom raskošne i kreativne Gourmet menije bazirane na autohtonim namirnicama.



– Austrijski gosti su jedni od najbrojnijih posjetitelja Opatije, te uvijek rado iskoristimo svaku priliku za promociju na austrijskom tržištu. Mogućnost da Opatiju predstavimo kao gastronomsku destinaciju će nam svakako pomoći da privučemo goste, kojima upoznavanje gastronomske ponude postaje motiv za putovanje – istaknuo je Goran Pavlović iz Turističke zajednice grada Opatija.