DND Opatija

Uoči početka škole u Opatiji postavili transparente za povećanje sigurnosti djece u prometu

Marina Kirigin

Transparenti u okviru projekta »Za siguran koračić«

Transparenti u okviru projekta »Za siguran koračić«



OPATIJA – Uoči početka školske godine, predstavnici Društva Naša djeca Opatija i Dječjeg gradskog vijeća Opatija postavili su transparente u Opatiji, Ičićima, Veprincu i Lovranu s ciljem skretanja pažnje vozačima na djecu i njihovo pravo na siguran dolazak od kuće do škole i vrtića te općenito za povećanje prometne sigurnosti djece u gradu.


Transparenti se postavljaju u okviru projekta »Za siguran koračić« DND-a i DGV-a Opatija od 2012. godine kako bi se upozorilo vozače na povećanu pažnju na pješake.


»Vozači, i mi djeca smo dio prometa«, »Recite DA za promet bez nesreća« i »Kad na zebru auto stane, pješaku osmijeh osvane« tek su neke od poruka koje će se ovih dana kao i prijašnjih godina naći na transparentima postavljenim u blizini vrtića i škola te upozoravati vozače na početak nove školske godine i povećan broj djece na prometnicama.




– Djeca su izrazito ugrožena skupina sudionika u prometu. Vozači ih teže uočavaju zbog nižeg rasta. Također, djeca zbog nedostatka iskustva ne mogu točno procijeniti brzinu kojom se kreću vozila i često reagiraju neočekivano i impulzivno.


Stoga je važno postavljanje ovakvih transparenata kako bi ova važna akcija doprla do što većeg broja vozača uoči početka nove školske godine – istakli su u opatijskom DND-a.