Opatijsko Gradsko vijeće

USVOJEN UPU IKA – OPRIČ Širenje luke u Iki najveća promjena

Srđan Brajčić

Ozbiljniji radovi u luci u Iki neće biti uskoro, ali su u planu / Snimio Marin ANIČIĆ

Ozbiljniji radovi u luci u Iki neće biti uskoro, ali su u planu / Snimio Marin ANIČIĆ

Ika će ostati luka komunalnih vezova, za lokalno stanovništvo, a manjim dijelom za komercijalu i nautički turizam



OPATIJA/IKA Opatijsko Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja Ike i Opriča. Resorno ministarstvo dalo je svoju suglasnost za UPU, a  pozitivno se izjasnio i Odbor za prostorno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša Gradskog vijeća.


Na pitanje vijećnika iz Akcije mladih Igora Puža jesu li izmjene dogovorene s mjesnim odborima, pročelnik gradskog Odjela za prostorno uređenje Zdenko Tupanjac naglasio je da se UPU izrađivao u suglasju s lokalnom samoupravom i da nije bilo većih razmimoilaženja u stavovima.


Štoviše, Tupanjac je pohvalio suradnju s mjesnom samoupravom na izradi UPU-a za Iku i Oprič koji su pomogli svojim korisnim savjetima.



Nasipavanje lukobrana




Iz izlaganja pročelnika Tupanjca, može se iščitati da će se najveće promjene dogoditi na prostoru luke u Iki. Naime, luka će biti značajno proširena i na kopnu i na moru, što će opatijskoj lučkoj upravi omogućiti bolje gospodarenje s tim atraktivnim prostorom.



Vijeće je prihvatilo projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području Liburnijske rivijere, što će ga provoditi Liburnijske vode.Taj projekt opatijskim vijećnicima predstavio je voditelj Radne jedinice Investicije i razvoj u Liburnijskim vodama Miodrag Šarac koji je kazao da će se značajno poboljšati opskrba pitkom vodom svih stanovnika Liburnijske rivijere koja obuhvaća Grad Opatiju, Općinu Lovran, Općinu Matulji, Općinu, Mošćeničku Dragu i dio Grada Kastva. Ujedno, razvijat će se sustav za odvodnju i prikupljanja pročišćavanja otpadnih voda.



No prema svemu sudeći Ika će ostati luka komunalnih vezova, dakle za lokalno stanovništvo, a manjim dijelom za komercijalu i nautički turizam. Kako bilo, ozbiljnije radove u toj luci ne treba tako uskoro očekivati, izuzev novog nasipavanja postojećeg lukobrana.


Osim toga, na lokaciji kod bivše tvornice ribe, odnosno obližnjeg parkirališta UPU dopušta izgradnju  hotela i poslovnih zgrada, ali u strogo propisanim gabaritima, ponajprije u smislu visine. U tom predjelu nije međutim dopušta izgradnja zgrada za stanovanje. Inače, UPU za Iku i Oprič određuje da je 600 četvornih metara najmanja dopuštena površina građevinske čestice.


Vatrogasni put


– Dakle, radi se o kotlini koja se strmo penje, pa se dozvoljava izgradnja hotela do 27 metara, ali čija okomica ne smije prelaziti 35 metara nadmorske visine. To znači da neka buduća zgrada neće biti ni blizu prvim kućama koje su na brdu. S druge strane, hotel, odnosno njegove više etaže imat će kakav-takav pogled, naveo je Tupanjac koji ističe da će vrh Ike konačno dobiti vatrogasni put, što će omogućiti dolazak interventnih vozila.


Taj detalj posebno je pohvalila Aleksandra Tramontana s Nezavisne liste Ive Dujmića koja je naglasila da će mještani tog djela Ike, a radi se uglavnom o starijim osobama, nakon 50 godina dobiti adekvatni vatrogasni put, što je predstavljalo veliki problem.


UPU također predviđa da se plato kod hotela koji se trenutačno gradi u Iki iskoristi kao veće parkiralište za autobuse. Inače na toj lokaciji predviđena je izgradnja garaže, a UPU i dalje dozvoljava POS-ove stanove u Iki, odnosno Opriču.