ITC stručnjaci

U Opatiji počinje MIPRO 2017., iskustva će razmijeniti 1.200 stručnjaka iz 40 zemalja

Andrej Petrak



RIJEKA/OPATIJA Jubilarno četrdeseto izdanje MIPRO 2017, najznačajnijeg znanstveno-stručnog ICT skupa u ovom dijelu Europe, bit će održano u opatijskim hotelima Adriatic i Admiral. Na jednom mjestu MIPRO će okupiti više od 1.200 sudionika iz četrdesetak zemalja sa svih kontinenata.


Prema prijavama, a zatim izvršenim recenzijama na njemu će biti prezentirano gotovo 350 znanstvenih i stručnih radova, na 12 tematskih savjetovanja, seminarima i radionicama kroz pet dana. Svečano otvaranje MIPRO-a zakazano je danas u 10 sati u Kongresnoj dvorani Grand hotela Adriatic. Tom prilikom bit će održana plenarna rasprava o Digitalnoj autocesti za digitalno društvo.


Uz moderatora Vedrana Mornara, panelisti su Darinko Bago, Mate Botica, Branimir Delić, Martina Dragičević, Bernard Gršić, Saša Kramar, Mario Weber, Boris Žitnik i Milan Živković. Uvodnu riječ održat će dr. Tobias Höllwarth, predsjednik EuroCloud Europe, a cilj rasprave je analizirati razvijenost digitalnog društva i gospodarstva u Hrvatskoj i predložiti mjere koje taj proces trebaju ubrzati da bi se Hrvatska pozicionirala kao ravnopravni član Europske unije.




Tako veliki broj stručnih i znanstvenih radova MIPRO svrstava u jedan od najvećih, ali i najdugovječnijih ICT skupova te vrste, na koji već godinama dolaze i vodeći ICT znanstvenici, stručnjaci i gospodarstvenici, najavili su predsjednik međuanrodnog programskog odbora MIPRO prof. dr. Petar Biljanović, potpredsjednik MIPRO-a Jadranko Novak i pročelnik gradskog Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić. Organizatori će nekima od vodećih stručnjaka i gospodarstvenika ove godine uručiti i priznanja za dugogodišnju vjernost skupu, koji, kažu, Opatiju već godinama zadnjeg tjedna u svibnju pretvara u strogi epicentar ICT zbivanja.


Stručnjaci iz ICT-a imat će priliku sudjelovati na savjetovanjima, ali i brojnim okruglim stolovima s temama vezanim za doprinos napretku digitalnog društva kroz razvoj širokopojasnog pristupa na područjima bez komercijalnog interesa, zatim preobrazbi nastave informatike u hrvatskim osnovnim školama i budućnosti 5G mreža u pokretnim komunikacijama na putu prema gigabitnom društvu.


Okrugli stolovi pokušat će objasniti i nove činjenice o uvođenju digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj, sigurnosti beskontaktnih platnih instrumenata te o digitalnoj komponenti Industrije 4.0 odnosno potencijale primjene u hrvatskom gospodarstvu. Razgovarat će se i o istraživanju i razvoju u malim i srednjim ICT tvrtkama. Na jubilarnom MIPRO 2017 Grad Rijeka prezentirat će projekte vezane uz novitete na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija.