Energetska obnova

U Matuljima uz pomoć EU-a planiraju do milijunske uštede

Marina Kirigin

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,12 milijuna kuna te je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano sufinanciranje projekta bespovratnim sredstvima Europske unije



MATULJI – Zgrada u kojoj je smještena Općina Matulji, a koja se nalazi u samom »srcu« mjesta, kraj crkve, škole, vrtića i parka, već duže vrijeme nije obnavljana. Od zadnje je temeljite obnove prošlo 25 godina te je osim samog izgleda fasade, sjedištu matuljske općine radi uštede energije vrlo važna i bolja, suvremena toplinska izloacija. Stoga se već neko vrijeme razmišljalo o renoviranju općinske nekretnine te je u drugoj polovini rujna ove godine došlo i do konkretnih koraka u smjeru njezinog ljepšeg izgleda i ekonomičnijeg poslovanja.


U prostorijama Općine Matulji svečano je potpisan ugovor o izvođenju radova na projektu »Energetska obnova zgrade Općine Matulji« između Općine Matulji i predstavnika izvođača radova, tvrtke X.O.A. Gradnja iz Rijeke. Projekt energetske obnove zgrade Općine Matulji provodi se u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem Poziva na dostavu projektnih prijedloga »Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora«. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,12 milijuna kuna te je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano sufinanciranje projekta bespovratnim sredstvima Europske unije.


Izvođenje radova odnosi se na toplinsku izolaciju vanjskih zidova i ravnog krova te zamjenu dijela vanjske stolarije kako bi zgrada ubuduće zadovoljavala kriterije energetskog razreda A. Osim navedenih radova sanacije i dodatne toplinske izolacije, projektom je predviđena i ugradnja visokoučinkovitog sustava za grijanje i hlađenje pa će se ubuduće ostvarivati znatne uštede u režijskim troškovima.




– Provedbom navedenih mjera energetske učinkovitosti plan je ostvariti uštede u godišnjoj potrošnji energije od oko 68 posto u odnosu na početno stanje prije obnove, a također je cilj i smanjenje emisije CO2 za otprilike 64 posto. Predviđeno vrijeme za izvođenje radova je tri mjeseca od uvođenja izvođača radova u posao, a koje je predviđeno za početak listopada, istaknuli su predstavnici Općine Matulji.