Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Vikend u znaku maruna

Tradicija se nastavlja: Marunada seli iz Lovrana u Dobreć

Poziv na Marunadu u Dobreć – Suzi Petričić, Lorena Bašan, Ivo Dujmić i Iva Sušlić / Snimila Aleksandra KUĆEL-ILIĆ
Poziv na Marunadu u Dobreć – Suzi Petričić, Lorena Bašan, Ivo Dujmić i Iva Sušlić / Snimila Aleksandra KUĆEL-ILIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 10:34 2018-10-18T10:34:25+02:00

Posjetiteljima Marunade u Dobreću će se 20. i 21. listopada nuditi osim sirovog i pečeni marun, kao i različiti autohtoni proizvodi na bazi omiljenog ploda, pa čak i sladoled od maruna

OPATIJA/DOBREĆ Drugi vikend Marunade rezerviran je za događanja u Dobreću koji će predstojeće subote i nedjelje biti poželjna destinacija za ljubitelje maruna, uživanja u prirodi, bogate ugostiteljske ponude i programa za sve uzraste.

Ovogodišnja Marunada Dobreć dio je tradicionalnih manifestacija koje Opatija uključuje u program prekogranične suradnje u projektu Riviera4Seasons2 što je sufinanciran iz programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, a čiji je cilj promocija kulturne i prirodne baštine kroz turističke sadržaje.

U ime organizatora, Grada Opatije i Mjesnog odbora Dobreć, program su najavili opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, direktorica TZ-a Opatije Suzi Petričić, Lorena Bašan ispred MO Dobreć, ali i FMTU, te Iva Sušlić iz firme Promocija.

Dobrećanska Marunada 20. i 21. listopada zamišljena je kao pravo obiteljsko zabavno i rekreativno događanje u čijem se središtu nalazi marun. Posjetiteljima će se nuditi osim sirovog i pečeni marun, kao i različiti autohtoni proizvodi na bazi omiljenog ploda, pa čak i sladoled od maruna. Osim maruna, tijekom oba dana manifestacije od 10 do 20 sati na sajmu domaćih OPG-ova ponudit će se i ostali proizvodi.

Marunada, Dobreć, Snimio Roni BRMALJ

Pripreme za 2019.

– Izvorno lovranska manifestacija, zahvaljujući europskom novcu, ove je godine uspjela napraviti iskorak i dobila smjernice kako manifestaciju zadržati na što višoj razini i u idućim godinama – rekao je opatijski gradonačelnik Dujmić, pojasnivši da je upravo zbog EU sredstava i pravila koja se moraju poštovati, manifestacija ove godine s opatijske strane zasebno promovirana. No, kako je dodao, već sada zajedno s Općinom Lovran i njihovom turističkom zajednicom treba započeti pripreme za Marunadu 2019. u Dobreću, kako bi ju zajedničkim snagama realizirali i zadržali dostignutu razinu. Marunada je, naime, uz ostalo i dobar povod za dolazak organiziranih grupa turista pa tako, prema Dujmićevoj najavi, za vikend stiže i autobus gostiju iz Balatonfüreda.

Manifestacija Marunada-Dobreć financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska što ga Grad Opatija i TZ Opatija realiziraju s partnerima, Općinom Piran, TZ-om Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija). Kako je istaknula Suzi Petričić, cilj ovog projekta je povezivanje opatijske i portoroške rivijere kroz zaštitu baštine i održivi razvoj turizma, s naglaskom na zaleđe i okolicu Opatije i Pirana.

– U tri konobe u Dobreću posjetitelji će moći degustirati proizvode od maruna, vina i ostale domaće proizvode. Posjeti u konobama će biti organizirani na način da će se zainteresirani moći prijaviti na info punktu na Marunadi te će se svaki puni sat formirati grupe do 10 ljudi i u pratnji vodiča posjetiti konobe – najavila je Suzi Petričić.

Hvala entuzijastima

Lorena Bašan je zahvalila svim entuzijastima koji još od davne 1973. godine daju sve od sebe kako bi Marunada na Dobreću bila što uspješnija.
– Marunada na Dobreću ima najdužu tradiciju, a razvila se od male lokalne fešte u vrlo prepoznatljivu manifestaciju. Kroz nju se nastojalo dodatno afirmirati potencijale zaleđa i tradicije uzgoja maruna – rekla je Lorena Bašan.

Nesporazum izostavio opatijske folkloraše

Zbog čega su u program Marunade uvrstili KUD Zvir Jelenje, a ne Folklorni ansambl Zora iz Opatije koji uz ostalo slavi i 70 godina postojanja, zanimalo je novinare. Gradonačelnik je odgovorio da lokalni izvođači imaju prioritet te da su svi gosti dobrodošli, ali se u ovom slučaju zbog određenog nesporazuma iz programa izostavilo opatijske folkloraše, FA Zora. Rekao je da se radi o propustu koji se ubuduće neće ponoviti.

Detalje iz dvodnevnog programa predstavila je Iva Sušlić iz Promocije pa se tako moglo saznati da će u subotu u 11 sati započeti šetnja za sve uzraste stazama maruna u pratnji vodiča KŠR Gorovo, u 14 sati za sve koji žele saznati više o uzgoju i očuvanju maruna u prostorijama MO Dobreć radionicu će održati Franjo Bašan i Patricija Rumac, a u zabavnom programu nakon Trija Cukar i kafe, subotnju večer koja će trajati do 3 sata koncertom začiniti i popularna klapa Rišpet.

Nedjeljni program otvaraju u 11 sati Opatijske mažoretkinje, a od 12 do 15 sati bit će organiziran program za najmlađe. Tijekom poslijepodneva, od 13 do 17 sati, posjetitelji će moći osjetiti i čari tri domaće dobrećanske autohtone konobe, a u 14.30 sati na rasporedu će biti svečano rezanje i podjela 10 metara duge rolade od maruna. U zabavnom programu u nedjelju će nastupiti klapa Baladur, Škola armunike Nika Polesa, KUD Zvir Jelenje, a u večernjem terminu Grooversi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.