Opatijski ljudi od sporta

TRAŽE SE SPONZORI ”Rasadnik” dobrih sportaša zbog manjka novca teško u viši rang natjecanja

Marina Kirigin

Opatija je oduvijek bila »rasadnik« dobrih sportaša. Zapažene sportske rezultate Opatijci su upisivali i u individulanim i kolektivnim sportovima. Tako je i ove godine – opatijski nogometaši, iako će vjerojatno ispuniti rezultatske uvjete za odlazak u viši rang natjecanja, Drugu HNL-u, klupska uprava odustala je od takvog izazova iz nekoliko razloga, a prije svega onih financijske prirode. Slična je situacija i s opatijskim rukometašicama. Seniorke RK »Liburnija Opatija« pobjednice su Treće HRL – zapad. U posljednjem 14. kolu u derbiju s drugoplasiranim »Omišljem« uvjerljivo su slavile, i s tri boda prednosti zasluženo osvojile prvo mjesto. Slavlje nakon utakmice je bilo veliko, međutim i Uprava rukometnog kluba, baš kao i ona nogometnog kluba, odustala je od višeg ranga natjecanja. Prema riječima tajnice i trenerice opatijskog rukometnog kluba Višnje Hrmić dva su razloga zbog kojeg su odustali od nadmetanja u višem rangu.– Ekipa koja je osvojila prvenstvo je izuzetno mlada, praktički sastavljena od mlađih kadetkinja i kadetkinja. Smatram da za igranje višeg ranga moraju još malo stasati kako bi postojao kontinuitet. Jednostavno smatramo da su premlade za takav iskorak i da će dogodine imati više iskustva, a bit će i pojačane perspektivnom generacijom rukometašica rođenih 2004. i 2005. godine. Naravno, viši natjecateljski rang uvijek donosi i znatno veće troškove. U našem slučaju Druga liga koštala bi nas više nego duplo u odnosu na Treću ligu – zapad, što znači da bi nam trebala dodatna financijska pomoć. Ipak, u rukometu se radi o puno manjim iznosima za razliku od onih koji se spominju u nogometu – govori Hrmić.

Naša djeca




Grad Opatija posredstvom Sportskog saveza Grada Opatije pomaže, financira opatijski sport mlađih dobnih kategorija, do uzrasta seniora. Takva sportska politika Grada je hvalevrijedna, kaže Hrmić međutim problemi nastaju okončanjem juniorskog staža, odnosno prelaskom igračica u seniorsku kategoriju.


– I kada postaju seniori/ke, to su još uvijek naša djeca. Zato smatram da bi se privreda trebala više uključiti i pomoći opatijski kolektivni sport. Bilo bi dobro kada bi uz pomoć Grada Opatije uspijevali pronaći sponzore koji bi omogućili djeci da ono što su na terenu izborili da to mogu i odigrati. Ovako najčešće u osjetljivoj životnoj dobi, kada djecu treba zadržati na pravom putu, dolazi do rasipanja – oni najperspektivniji odlaze u bolje sredine, međutim većina njih, zapravo svi drugi najčešće odustaju od sporta – rekla je Hrmić.Uprava Nogometnog kluba »Opatija« kao razloge odustanka od drugoligaškog razreda navela je i neadekvatan stadion. Međutim, i za njih je najveći problem novac, za kojeg kažu da ga ne mogu tražiti od Grada Opatije, posebno iz razloga što se Grad sprema graditi novi stadion. Prema njihovim računicama za odigravanje Druge HNL trebalo bi im još najmanje milijun kuna.

Dečki izgubili volju


U ovakvoj situaciji nalazili su se i drugi opatijski sportski kolektivi. Prisjetimo se, priliku da igra Prvu A regionalnu ligu imali su i opatijski vaterpolisti. To pravo stekli su 2014. godine no nisu uspjeli dobiti podršku privrede i morali su od tog ranga natjecanja odustati. Danas opatijski vaterpolo klub više uopće nema seniorske momčadi.– Te 2014. godine za igranje regionalne lige nedostajalo nam je oko 400.000 kuna. Nismo ih uspjeli pronaći i morali smo odustati. Sezonu nakon toga odigrali smo Prvu B hrvatsku ligu, međutim uvidjeli smo da je to samo veliki trošak, a i dečki su izgubili volju. Danas nemamo seniorske ekipe jer privreda nije zainteresirana pratiti sportske klubove, a Grad pomaže samo mlade do 18 godina. Jasno mi je da Grad ne može plaćati cijene ugovora sa igračima/seniorima, međutim u proračunu bi se možda moglo pronaći sredstva za hranarinu, stipendije, prijevoz, kotizaciju ili sudske takse – kaže Daniel Liber, direktor opatijskog vaterpolo kluba.

Zagrebačka banka nedavno je s gradskom tvrtkom Festival Opatija potpisala ugovor o sponzorstvu kojim se pomažu kulturne manifestacije u sklopu ljetnog programa na Ljetnoj pozornici. U takvim i sličnim primjerima Liber vidi način kako se može pomoći opatijskom seniorskom sportu.


Porezne olakšice


– Vjerujem da postoji još osiguravajućih kuća, banaka s kojima Grad Opatija surađuje, a na račun čega bi se mogli pronaći i neki sponzori za kolektivne sportove, kao što je to primjer u nekim riječkim klubovima – kazao je Liber i prisjetio se kako se u doba kada je na vlasti bio gradonačelnik Amir Muzur razmatrala mogućnost da se u gradu odrede prioritetni sportovi, koji će se posebno pomagati, a koje će se odrediti na temelju nekoliko kriterija – tradicije, posjećenosti, broja djece.


Opatijski sportski djelatnici problem seniorskog kolektivnog sporta u manjim jedinicama lokalne samuprave vide prije svega u zakonodavstvu. – Privreda nema nikakav interes pomagati sportu, jer od toga nemaju apsolutno ništa. Da se za tvrtke koje sponzoriraju sport uvede neka porezna olakšica vjerujem da bi se situacija promijenila, međutim bez takve politike ne možemo ništa. Možemo samo čekati da u klub dođe dijete nekog bogatog roditelja koje je spremno pomoći – zaključio je Liber.Predsjednik Sportskog saveza Grada Opatije Fernando Kirigin također smatra da je pravo rješenje ove situacije jedino moguće u izmjeni zakona. Kaže kako bi se porezno trebalo rasteretiti one tvrtke koje ulažu u sport. Tada bi, kaže, uprave klubova puno lakše dolazile do sredstava potrebnih za seniorske sastave. Ovako sve počiva na snazi i moći pojedinaca, zaljubljenika u sport koji imaju mogućnosti davati i izdvajati – jer što bi trenutačno bili NK »Opatija« bez Zorana Bogolina, »Rijeka« bez Miškovića ili Osijek bez bogatog Mađara.– Ovakve situacije ipak mogu proći samo kod medijski atraktivnih sportova, gdje ti ulagači, ta privreda ima interesa, a benefit im se vraća kroz marketing, vlastitu afirmaciju, promociju u javnosti – kazao je predsjednik SSGO-a.