Štedljivi turisti

Svake godine isti problem: Opet divlji kamperi! Kako spriječiti nelegalne boravke gostiju

Marina Kirigin

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Svake godine iznova imamo isti problem. Ruke su nam vezane jer se »divlji« kamperi zadržavaju na prostoru u privatnom vlasništvu, pa ni komunalni redar ni policija nemaju ovlasti za ulazak – navodi direktorica TZ-a Tatjana Bartolin



IČIĆI – Turistička sezona još nije ni blizu »usijanja«, tek je mjesec svibanj, ali »divlji« kamperi već su zauzeli svoje pozicije. Primjerice, u okruženju bivše bolnice u Ičićima, na atraktivnoj ali već godinama zapuštenoj lokaciji u srcu mjesta, uočena su tri »divlja« kampera, iako ih od registriranog ičićanskog kampa dijeli svega dvjestotinjak metara.


Problem divljeg kampiranja na tom privatnom prostoru u vlasništvu Karlovačke banke prisutan je već godinama. Privatni iznajmljivači tog dijela Opatije, nezadovoljni takvom situacijom, već su nekoliko puta intervenirali i obraćali se komunalnom redarstvu Opatije i policiji. Međutim, čini se da ne postoji mehanizam kojim bi se mogao spriječiti ilegalni boravak kampista.


– Svake godine, svakog ljeta iznova imamo isti problem. Ruke su nam vezane jer se »divlji« kamperi zadržavaju na prostoru u privatnom vlasništvu Karlovačke banke, pa ni komunalni redar ni policija nemaju ovlasti ući u taj privatni prostor. Jednostavno ne postoji mehanizam kojim bi mogli spriječiti njihov boravak na tom mjestu, iako to čine nelegalno – rekla je Tatjana Bartolin, direktorica Turističke zajednice mjesta Ičići koja je u suradnji s Mjesnim odborom Ičići u nekoliko navrata pisala Karlovačkoj banci, vlasnicima zgrade bivše bolnice i okućnice na kojoj se ilegalni kampisti zadržavaju, međutim zbog druge vrste problema – skvotera u njihovom objektu i zbog neodržavanja okućnice koja se nalazi na nekoliko koraka od ičićanske plaže.




– Bez naloga nitko ne može ući na privatan posjed. Ranije su postojali problemi s ljudima koji su bespravno ulazili i koristili taj prostor, a nekoliko puta zbog takvih posjeta zgrada je i gorjela pa su vatrogasci ušli na taj posjed. Međutim, ni policija ni komunalni redari bez naloga, bez obzira što se tako ne smije kampirati, ne mogu poduzeti ništa – rekao je Marin Starčić, predsjednik MO Ičići.