Izgubili povjerenje

‘Stop višegodišnjoj megalomaniji’: Vladajuća koalicija u Opatiji pokazala “palac dolje” Dujmiću

Srđan Brajčić

Opatijski predstavnici SDP-a, HSU-a, IDS-a, Akcije mladih i Unije Kvarnera / Snimio Marin ANIČIĆ

Opatijski predstavnici SDP-a, HSU-a, IDS-a, Akcije mladih i Unije Kvarnera / Snimio Marin ANIČIĆ

Zgrada vrtića je vrijedna nekretnina na ekskluzivnoj lokaciji u centru Opatije. Treba li je prodavati sada kada kupci znaju da Dujmiću gori pod nogama - pitaju se u predstavničkoj većini



OPATIJA Predstavnici stranaka SDP, HSU, IDS, Akcija mladih i Unija Kvarnera koje su u Gradskom vijeću Opatije formirale predstavničku većinu, poručili su da je povjerenje u gradonačelnika Ivu Dujmića izgubljeno i da neće podržati njegov prijedlog rebalansa proračuna ako ponovno uvrsti svoje prijedloge o prodaji stare zgrade dječjeg vrtića i kreditno zaduženje od 10 milijuna kuna.


Koalicija stranka takav svoj stav zauzela je nakon zadnje sjednice Gradskog vijeća i konferencije za novinare koju su održali gradski vijećnici s Nezavisne liste Ive Dujmića, Zorica Sergo i Vlado Brnečić.


Naime, Sergo i Brnečić poručili su tada da je opatijski proračun održiv i stabilan. No gradonačelnik Dujmić jučer je donio odluku o privremenoj mjeri uravnoteženja proračuna koja onemogućava isplatu brojnih gospodarskih, socijalnih i demografskih poticaja za Opatijce. Iz predstavničke većine stoga poručuju da je sam gradonačelnik iskoristio i potom demantirao i vijećnike sa svoje Nezavisne liste.




– Ivo Dujmić obmanuo je i vijećnike i građane Opatije. Godinama nam je, naime, govorio da ima osiguran novac za izgradnju vrtića, a pokazalo se da to nije istina. Jednako tako, dao je niz predizbornih obećanja, a znao je da u proračunu nema dovoljno novca za sve njih, već su potrebni krediti i rasprodaja imovine. Svaki put kad smo glasali za mjere koje unapređuju standard građana Ivo Dujmić govorio je da novca u proračunu ima dovoljno, da je proračun stabilan i uravnotežen. Sada vidimo da novca ipak nema, osvrnuli su se jučer HSU, SDP, Akcija Mladih, IDS i Unija Kvarnera na gradonačelnikovu odluku o privremenoj obustavi proračuna. Smatraju da Opatijci sada plaćaju danak višegodišnjoj Dujmićevoj megalomaniji i prenapuhanim projektima.


Nerazumna politika


– Sve procjene zarade, od najma poslovnih prostora u sportskoj dvorani, pokazale su se kao potpuni promašaj. Uzmimo samo restoran u prizemlju u koji je Grad uložio oko 3,5 milijuna kuna bez PDV-a. Kupljena su i dva stroja za proizvodnju sladoleda po cijeni od 135 tisuća kuna, a nisu nikad ni korišteni. Koliko nam je poznato još su u podrumu sportske dvorane. Prvi zakupac, koji je plaćao 14 tisuća kuna, odustao je nakon šest mjeseci, a sada se restoran iznajmljuje za 8.320 kuna. Bez kamata potrebno je oko 35 godina da se isplati samo novac bačen na opremanje restorana, a zaradu nećemo vidjeti nikada. Na sličan način pobjegao je i zakupac fitnessa, poručuju iz koalicije.


Navode da je centar Gervais jednako tako probio proračun svoje izgradnje. Dio poskupljenja zamaskirao se time što se posebno uređivao takozvani trg ispred same zgrade kao posebna cjelina, iako je svima jasno da trg postoji zbog Gervaisa, a podrum centra ostavljen je prvotno neuređen kako bi se naknadno opremio kao dodatni posao.


– I povrh svih tih dodatnih troškova ostao je kao promašaj neupotrebljiv balkon čija je sanacija koštala dodatnih skoro pola milijuna kuna koje gradonačelnik nije htio naplatiti iz police osiguranja projektanta dok ga pritisak Vijeća nije na to natjerao, ističu iz koalicije.


– Koliko je opatijski proračun stabilan i održiv vidi se i iz toga što je trošak kredita za sportsku dvoranu prebačen na Opatiju 21 pa ga sad financiraju građani skupim parkiranjem. Deset godina obećava se građanima da će parkiranje konačno pojeftiniti kad postane gradsko, ali u međuvremenu su spiskani novci i nabujali troškovi pa treba krpati rupe. U srpnju nam je rečeno na famoznom sastanku da nedostaje jedanaest milijuna kuna od Talijanske unije, ali da postoje još neke obveze koje ukupnu rupu u proračunu dižu na dvadeset milijuna kuna. Predstavnici stranaka nisu dali nikakvu pisanu suglasnost na kredit te smo javno i jasno rekli da smo protiv zaduženja, ističu iz redova predstavničke većine i poručuju Dujmiću da je došlo vrijeme da se zaustavi njegova politika stalnog uzimanja kredita i prodaje imovine. Smatraju da je to nerazumna politika koja vodi u propast.


– U lipnju je Dujmić najavio prodaju nelegaliziranih garaža koje koristi Javna vatrogasna postaja i to izravnom pogodbom s vlasnikom susjednog zemljišta, umjesto da ih legalizira i iskoristi za osmišljavanje novog prostora za pješake. I to uz argument da bi legalizacija povećala njihovu vrijednost za svega stotinjak tisuća kuna. Novca svih građana Opatije. Stavka prodaje imovine godinama se koristi kao džoker za ravnanje proračuna. Ako nedostaje desetak milijuna, stavka prodaje »procijeni« se na taj iznos i zatim nastaje pritisak da se ostvari što više, pa se prodaje prema načelu »daj što daš«. Naravno, potencijalni kupci znaju da je gradonačelniku prijeka potreba prodati što više i to obilato koriste, navode opatijski političari iz redova većine. Primjećuju da se isto ponavlja i sa zgradom vrtića.

Fantomski novac


– Kažu vijećnici Brnečić i Sergo da je prodaja zgrade bila u proračunu za 2018. Popis imovine za prodaju je popis lijepih želja. Vatrogasne garaže nisu bile u proračunu pa ih je Ivo Dujmić svejedno htio prodati. Bio je i novac od Talijanske unije, pa ga sada nema. U proračunu su i arhitektonski natječaji pa ih Ivo Dujmić s podsmjehom odbija. Dogovarali smo i konzervatorsku podlogu za zaštitu zaštićene zone od devastacije pa je Dujmić ne želi ugovoriti. U projekcijama su i prodaje sadašnjeg Vatrogasnog doma i Doma zdravlja pa ih ne prodajemo, navode predstavnici stranaka koji kažu da je rupa u proračunu nastala krivicom Ive Dujmića koji je Vijeću i građanima godinama mahao s fantomskim novcem od Talijanske unije i u medijima koristio svaku priliku za naslikavanje i hvatanje glasova pripadnika talijanske manjine, u biti ih je iskoristio za svoju promociju u izborima.


Jednako tako, hvalio se da su prodajom dionica Cavtata građani Opatije financirali vrtić u cjelini, a nisu.


– Želimo li, nakon mandata Ive Dujmića, završiti u programu prisilne sanacije i krajnjih rezova ili trebamo vidjeti što se može sada učiniti da nam proračun bude održiv, razvojan i socijalan? Zgrada vrtića je vrijedna nekretnina na ekskluzivnoj lokaciji u centru Opatije. Treba li je prodavati sada kada kupci znaju da Ivi Dujmiću, po običaju, gori pod nogama? I u samoj procjeni vrijednosti piše da bi se ostvarila znatno bolja cijena kada bi namjena bila turistička, a ovako dobivamo, još praznih apartmana u centru koji su aktivni samo ljeti i koji pretvaraju Opatiju u grad duhova, kaže predstavnička većina koja se protivi prodaji zgrade vrtića bez jasne naznake njene buduće namjene i cijene koja odgovara lokaciji i vrijednosti.