Oldtimer moto rally Rijeka 2014. na ruti od Matulja do Grobnika

Stari ljepotani na dva kotača

Andrej Petrak

Najstariji prijavljeni bio je Moto Guzzi iz 1934. godine, a publika je mogla uživati u pogledu na niz ducatija, gilera, puchova pa i tomosa



MATULJI  Motocikli velike povijesne vrijednosti startali su iz centra Matulja na sedamnaestom izdanju Oldtimer moto rallyja Rijeka 2014., u organizaciji Oldtimer kluba Rijeka. Sudionici su se počeli okupljati već rano izjutra, kako bi mještanima i drugim posjetiteljima omogućili razgledavanje oldtimer motocikala, od kojih je najstariji prijavljeni bio Moto Guzzi iz 1934. godine.


Publika je mogla uživati u pogledu na niz ducatija, gilera, puchova pa i tomosa. Nezaobilazan na ovakvim susretima je motociklistička legenda Vinko Surina, peterostruki prvak Hrvatske u brzinskim utrkama, čovjek s čak 66 godina motociklističkog staža, koji je na Oldtimer moto rally došao sa svojim omiljenim ducatijem 125 iz 1958. godine.


  – Motore sam počeo voziti 1948. godine, a ovog ducatija nabavio sam 1959. godine. Išao sam po njega u Trst. Deset godina vozio sam brzinske utrke. Vozio sam i na Trsatu i na Preluci. Prvo mjesto ostvario sam još 1961. godine godine, kad se utrka još vozila na Korzu, a isti uspjeh ponovio sam 1963. godine na Trsatu, prisjeća se Surina.




  Oldtimer motocikle počeo je prikupljati nakon osnivanja Oldtimer kluba Rijeka 1996. godine, a njegova kolekcija zasad obuhvaća čak 25 povijesnih motocikala, o čijem održavanju se brine sam uz pomoć sina i unuka.


Surina posjeduje dva Moto Guzzija iz 1931. godine, jedan godinu dana mlađi Moto Guzzi s prikolicom te niz drugih motocikala istog proizvođača, ali i šest ducatija, tri gilere, dva NSU-a, tri benellija…


  – Najprije sam skupljao ducatije, a onda sam se okrenuo Moto Guzzijima, starijim motociklima iz tridesetih godina dvadesetog stoljeća i novijima, objašnjava Surina, koji u svojoj kući u Rupi čuva niz plaketa, pokala i drugih sjećanja na svoje motociklističke dane.


  Kolona oldtimer motocikala iz centra Matulja uputila se prema Trsatu, odakle su krenuli za Čavle pa Dražice, da bi se vratili prema grobničkom automotodromu. Ondje je održan ispit spretnosti te podjela nagrada i priznanja. Oldtimer moto rally Rijeka 2014. natjecanje je sportsko-turističkog karaktera, koje je uvršteno u kalendar susreta Hrvatskog oldtimer saveza te se boduje za prvenstvo HROS-a.