Tko koči?

Starčić: Imamo osjećaj da netko ne želi provesti odluke Gradskoga vijeća

Srđan Brajčić

Prošla već tri mjeseca otkako je Vijeće izglasalo amandmane na UPU, a još uvijek nema niti osnovne informacije o tome mora li UPU ponovno na javnu raspravu. Starčić ima saznanja da nadležno ministarstvo čak nije ni dobilo upit iz Grada



OPATIJA Unija Kvarnera Opatije, stranka koju su osnovali članovi HNS-a, izrazila je jučer svoje nezadovoljstvom zbog sporog procesa donošenja Urbanističkog plana uređenja Opatije. Naime, opatijski gradski vijećnici iz redova predstavničke većine, među kojima je i Unija kvarnera, na prijedlog UPU-a gradonačelnika Ive Dujmića predložili su nekoliko svojih amandmana koji su na Gradskom vijeću usvojeni. Izmijenjena prostorno-planska dokumentacija, međutim, mora ponovno na usvajanje u Gradsko vijeće, ali ta procedura se sada razvukla.


– Imamo osjeća da netko ne želi sprovesti odluke Gradskog vijeća. Podsjećam na to da su prošla već tri mjeseca otkako je Vijeće izglasalo amandmane na UPU – naglasio je predstavnik Unije Kvarnera u Odboru za prostorno uređenje i planiranje opatijskog Gradskog vijeća, Bruno Starčić.


Biti ambiciozniji


On ne želi reći da gradske strukture bojkotiraju postupak povratka UPU-a u Gradsko vijeće, ali je isto tako činjenica, kaže Starčić, da još uvijek nema niti osnovne informacije o tome mora li UPU ponovno na javnu raspravu. Starčić ima saznanja da nadležno ministarstvo čak nije ni dobilo upit iz Grada Opatije trebali se provesti postupak javne rasprave.




– Usvojeni amandmani ne znače to da izmjena UPU-a predstavlja veliki posao. Radio se o nekoliko tekstualnih izmjena u prostorno-planskoj dokumentaciji, što se može napraviti u brzoj proceduri. Jasno, ako ima volje. Prema našim informacija, opatijski UPU je u stanju – status quo. Dakle, dokument stoji, a razlog tomu može biti to što netko želi prozvati predstavničku većinu za to da Opatija nije usvojila Urbanistički plan, što ne odgovara istini – ocijenio je Starčić koji je nezadovoljan i činjenicom da se mladi Opatijci nemaju kamo okupljati, unatoč obećanjima gradonačelnika Dujmića o tome da će jedan prostor Centra Gervais biti njima namijenjen.


Gradski vijećnik Unije Kvarnera Vedran Kružić ponovno je ukazao na poražavajuće podatke koji govore o tome da je Opatija u zadnjih deset godina izgubila oko 1.500 stanovnika.


– Gradovi se natječu u privlačenju ljudi, talenata i investicija. Opatija je jedan od gradova koji ubrzano gubi svoje stanovnike. Koalicija za bolju Opatiju i Unija Kvarnera prepoznali su navedeni problem smatrajući njegovo rješavanje ključnim za budući razvoj našeg grada. Poduzetnike i ljude privlače oni gradovi u kojima se razvija pozitivno poslovno okruženje, stvara vibrantna kulturna scena, omogućuje cjenovno dostupno stanovanje te osigurava povećana kvaliteta života koja se manifestira dostupnim, kvalitetnim i pouzdanim javnim uslugama.


Važnim projektom prepoznali smo pokretanje poduzetničkog centra za povezivanje kreativnih industrija i turizma koji Grad Opatija priprema u sklopu mehanizma urbane aglomeracije za koji smo uspjeli osigurati značajna sredstva u proračunu za 2018. godinu.


Radi se 800.000 kuna. U Uniji Kvarnera smatramo da Opatija mora biti ambicioznija. Opatija ima priliku pokrenuti novi moderan poduzetnički ekosustav s ciljem uvođenja inovativnih, kreativnih, tehnoloških rješenja u turizam i upravljanje turističkom destinacijom – poručio je Vedran Kružić.



Poduzetnički centar svoj bi prostor u budućnosti trebao dobiti u Centru Gervaisu, u danas praznom i neiskorištenom prostoru u koji se ulazi sa sjeverne strane hotela Imperial. Kao važnu mjeru Kružić navodi ukidanje prireza s 1. srpnjem 2018. godine, što će osjetiti velika većina građana Opatije.


– To je mjera koju donosimo sa ciljem dodatnog snaženja srednjeg sloja stanovništva koji je nositelj razvoja i konkurentnosti svakog društva. Navedena je mjera također ujedno i jedna od aktivnih mjera sprječavanja odlazaka stanovnika s ovog područja i jedna od mjera privlačenja mladih obitelji u Opatiju – poručio je Kružić.



Kreativni grad


Kružić navodi da bi europska sredstava koja su Opatiji na raspolaganju omogućila ulaganje u vještine, kompetencije i znanja mladih ljudi, poduzetnika i kreativnih pojedinaca s ovog područja koji bi na jednom mjestu bili vidljivi subjektima iz turizma, hotelskim tvrtkama i financijerima te međunarodnim partnerima, ekspertima i mentorima koji bi doprinijeli prenošenju znanja i know-howa. Uspješno upravljanje dobro zamišljenim tzv. »Kreativnim labom« omogućilo bi pozicioniranje Opatije na regionalnoj mapi kreativnih gradova, otvorilo značajan broj radnih mjesta te potaknulo iskorak kvalitetnijim upravljanjem turističkom destinacijom.


– U samom startu projekta izuzetno je važno kvalitetno i aktivno uključiti hotele, turističke i gradske tvrtke iz Opatije te s čitavog Kvarnera. Upravo bi one trebale zadati zadatke i potražnju za inovativnim rješenjima namijenjenim unapređenju i stvaranju dodatne vrijednosti vlastitog turističkog proizvoda. Inovativna rješenja kreirale bi mlade tvrtke koje će nastajati i razvijati se u Centru tako stječući neophodne reference i iskustva za iskorak u širu regiju i inozemstvo.


Posebno je važno kvalitetno uključivanje Fakulteta za turizam u Iki i njegovih studenata u sadržaje i aktivnosti poduzetničkog centra s ciljem da upravo oni svoju karijeru i poduzetnički interes pronađu ostajući se razvijati u Opatiji, kroz poduzetnički centar koji povezuje kreativne industrije s turizmom – kazao je Kružić.