Počasni građanin

Skandinavci se lako zaljube u Opatiju: Šveđanin Lennart Carlsson proslavio 86. rođendan u svom drugom domu

Aleksandra Kućel Ilić

Katica Hauptfeld, Lennart Carlsson i Ivo Dujmić / Snimio N. TURINA

Katica Hauptfeld, Lennart Carlsson i Ivo Dujmić / Snimio N. TURINA

Preporučio je turističkim djelatnicima da više i bolje promoviraju ovaj grad u inozemstvu, jer kako kaže, mnogi njegovi sunarodnjaci nisu nikada čuli za njega, no kada konačno dođu u Opatiju - vraćaju se puni prekrasnih dojmova



Zaljubljenik u Opatiju i njezin počasni građanin Lennart Carlsson, svoj je 86. rođendan odlučio proslaviti u svom »drugom domu«, u društvu prijatelja s kojima je doputovao iz Švedske i svojih opatijskih prijatelja, u prvom redu dugogodišnje suradnice Katice Hauptfeld. Na prigodnoj »čašici razgovora« u hotelu Ambasador, čestitkama ovom vitalnom Šveđaninu pridružio se i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji mu je uručio prigodan dar i zahvalio na promociji Opatije na skandinavskom području.



Riječi hvale za rad na promociji Opatije Lennarta Carlssona ima i njegova dugogodišnja suradnica i prijateljica, vlasnica opatijske turističke agencije »Katarina line« Katica Hauptfeld.


– Jako me veseli što je Opatija prepoznala doprinos i rad gospodina Carlssona, jer on je zaista uvijek hvalio Opatiju i dovodio turiste. Ja mu mogu zahvaliti i na imenu koje nosi moja agencija, naime, za vrijeme jednog našeg susreta u Göteborgu u Švedskoj, on je rekao da je vrijeme da pokrenem vlastitu agenciju te da se treba zvati »Katarina line« – otkrila je Katica Hauptfeld.





Promocija Kvarnera


Gospodin Carlsson naime posjećuje Opatiju više od pedeset godina, dovodi grupe turista iz Švedske, te promovira Kvarner u svojoj domovini. Opatiju je prvi put posjetio 1964. i od tada dolazi svake godine. Radio je za jednu od najvećih svjetskih brodarskih tvrtki Stena Line, surađivao s opatijskim turističkim agencijama te promovirao Opatiju u Švedskoj i Skandinaviji, a od kada je u mirovini, radi kao turistički vodič te nastavlja dovoditi turiste. Zbog svega toga je 2009. godine proglašen i počasnim građaninom Opatije.


– Uvijek rado dolazim, Opatija je moj drugi dom! Obožavam ovaj grad, njegove ljepote, more, jedinstvene parkove, predivne hotele, ljubazne ljude te odličnu hranu, a naročito kvarnerske škampe, istaknuo je počasni građanin Opatije te se prisjetio svojih prvih dolazaka u ovaj grad.


– Kada sam prije nešto više od pedeset godina počeo dolaziti u Opatiju, odsjedao sam u hotelu Paris, a kasnije u hotelu Ambasador, kojem sam ostao vjeran do danas i za kojeg imam samo pohvale. Surađivao sam s tadašnjom turističkom agencijom Kvarner Express, naročito sa skandinavskim odjelom kojeg je vodila Katica Hauptfeld. Odlično smo surađivali, dovodili smo u Opatiju skandinavske goste, a na našim brodovima su gostovali kuhari iz opatijskih hotela te opatijski glazbenici, poput Opatijskih suvenira, koje su naši gosti jako voljeli. Radio sam u to vrijeme kao direktor za cijelu Europu jedne od najvećih brodarskih kompanija Stena Line te sam uvijek promovirao Opatiju i slao mnoge turističke grupe, kazao je gospodin Carlsson.


Prekrasan grad


Kaže da je Opatija uvijek bila prekrasna, kao što je i danas, iako su promjene očite.


– Gostoljubivost stanovnika oduvijek je bila veliki turistički adut Opatije. Skandinavski turisti koji su posjetili Opatiju uvijek su jako voljeli i mogućnosti izleta u Istru, na Plitvice ili na otoke, kroz koje bi upoznali cijeli kraj, istaknuo je Carlsson te uputio savjet opatijskim turističkim djelatnicima da više i bolje promoviraju Opatiju na sjeveru Europe, jer mnogi njegovi sunarodnjaci nisu nikada čuli za Opatiju, a oni koji je upoznaju, uvijek se vrate puni prekrasnih dojmova.