Tradicija

SVIMA PO GUŠTU Male gastro priredbe mame domaće ljude, ali i turiste na Liburniji

Marina Kirigin

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



Proljeće na Liburniji već godinama u znaku je malih gastro priredbi. Lovranska šparugada ili Festival šparuga ove je godine proslavio punoljetnost uz veliku fritaju od šparuga spravljenu na glavnom gradskom trgu. U kafiću »Barić« u Opatiji odabrana je najbolja potica u sklopu sedmog izdanja tog izbora, u Matuljima su po treći puta proglasili najbolju pancetu, a u Lignju su četvrti puta birali najbolje spečenu vazmenu domaću pogaču. Na svim gastro priredbama redom okupio se veliki broj posjetitelja, ali i značajan broj sudionika samih natjecanja. Kušala su se slana i slatka jela, uživalo u gastro delicijama i druženju. Upravo to je i bila i namjera svih organizatora – napraviti priredbe za lokalno stanovništo na kojima će se prije svega svi zajedno dobro zabaviti. Takvi se, u početku mali projekti, vrlo često kasnije pokažu i kao odličan mamac za turiste, pa valja vjerovati da će se na tim manifestacijama za koju godinu uspješno graditi proljetna, predsezonska turistička priča Liburnije.


Sedmo izdanje Potica festa, koji se održava u organizaciji kafića »Barić« u blizini opatijske tržnice, privuklo je velik broj sladokusaca. Na izbor za najbolju opatijsku poticu prijavljeno je bilo 13 slatkih uradaka, orehnjača, te makovnjača liburnijskih domaćica, a u jakoj konkurenciji slavila je Elda Ćoza. Na drugo mjesto plasirala se Biserka Škrlj, a treće mjesto pripalo je Dari Bulajić. Takvu je odluku, nakon kušanja, donio žiri u sastavu: Slavica Rudenjak, Jolanda Stermečki, Karolina Sobotinčić i Vanja Pošćić. Slatka fešta koja se održava oko Uskrsa postala je tradicionalna mala gastro priredba na kojoj se okupljaju Opatijci, mjesto je prije svega druženja, razmjenjivanja recepata, a samo natjecanje i izbor najbolje potice najčešće je – u drugom planu.


– Ovo je jako lijepa fešta na kojoj se njeguje tradicija izrade potica u vrijeme Uskrsa. Obično samo za Uskrs i Božić radim tu slasticu, ali druge kolače i češće. Ponosna sam što je moja orehnjača proglašena najboljom, a natjecala sam se i s poticom od maruna. Lani sam osvojila drugo mjesto na Potica festu, a sigurno ću doći i iduće godine – rekla je Elda Ćoza iz Opatije, zaposlena u marketu Konzuma u Iki, te dodala da je njena prvonagrađena potica »obična«, od dizanog tijesta i smjese mljevenih oraha, šećera, mlijeka, grožđica, ruma i cimeta, te »čaše« ljubavi i strpljenja.U Društvenom domu u Lignju, već četiri godine zaredom na Mali Uskrs, u nedjelju nakon blagdana Uskrsa, zahvaljujući angažmanu Udruge Ognjišće bira se »najboje spečena domaća vazmena pogača«. Ove su godine čak 32 domaćice donijele svoje slastice na ocjenu žiriju u kojemu su sjedili Dora Lukšetić, Mirela Benčinić i Maria Pia Kesten. Odluka o izboru najbolje pogače je bila teška, no nakon degustacije, prva je nagrada pripala Alenki Brubnjak, druga Nadi Jakotić, a treća Majdi Dobrec. Svim vrijednim domaćicama i žiriju Udruga Ognjišće je poklonila po sadnicu pelargonije, a prve tri su dobile i posebne poklon-pakete.

Na debelo i tanko


Gastro priredba koja je privukla pažnju mnogih svakako je i treće izdanje Pancetijade, održano u oštariji »Štacion« u Matuljima. U odličnoj atmosferi i prepunom lokalu slavili su Rukavčani Noel Mohorić i Dino Kovačević iz Kućelovega komuna. Ovi mladi dečki iz Rukavca dokazali su da imaju najbolju pancetu na Liburniji za kućnu upotrebu. Sa 135 osvojenih bodova pobijedili su na izboru za najbolju pancetu na Liburniji među 15 prijavljenih na natjecanje. Žiri u sastavu predsjednik Vlado Brnečić, studentica gastronomije Katarina Vrenc i ugostitelj Josip Cucančić imali su pune ruke posla. Nakon dva kruga natjecanja, pancete kušane narezane na debelo i tanko, sa 117 bodova ocijenili su pancetu Zorana Matetića iz Breze koji je time osvojio drugo mjesto, dok je treće pripalo Zoranu Pužu iz Škrapne s osvojenih 113 bodova.




– Svinju smo nabavili iz okolice Virovitice. Sve smo radili s puno ljubavi, a držali smo se standardnog postupka. Obrezali smo meso, stavili na sušilo, par dani va dim sa lovorom, naravno koristili sol i papar – sve prirodno – i zato smo osvojili prvo mjesto – otkrili su mladi pobjednici trećeg izdanja Pancetijade u užarenoj atmosferi matuljske oštarije uz dobru glazbu, puno veselja i naravno mogućnost degustacije svih panceta prijavljenih na ovaj izbor.


Žiri je bio izuzetno zadovoljan kućnim uradcima. Istančanog okusa osjetili su tko je pancetu radio od domaćeg mesa, a tko od kupovnog.– Mogu reći da su nijanse odlučile o najboljima. Bilo je jako puno dobrih panceta i izgledom i mirisom i okusom, što su bili kriteriji za ocjenjivanje svakog primjerka. Jedna me je posebno osvojila jer je kod nje uspješno postignut balans između slatkoće i slanoće. Za razliku od slavonskih, ove primorske su malo manje dimljene i suše. Za okus pancete presudno je da je meso domaće, ali isto je tako važno čime je svinja bila hranjena.

Panceta ne deblja


Masnoća je najbolji pokazatelj kvalitete pancete, a važno je da se panceta topi u ustima, odnosno da nije žilava – rekla je članica žirija Katarina Vrenc naglašavajući kako je masnoća u panceti zdrava, kako ne deblja sama panceta, već kruh kojeg s pancetom pojedemo.


Priča o organizaciji izbora najbolje pancete na Liburniji ideja je matuljskog putoholičara Daria Saletnika. Igor Lončarica, vlasnik matuljske oštarije i organizator ove gastro priredbe, takav prijedlog svoga prijatelja i gosta lokala odmah je prihvatio. U njemu je vidio velik potencijal. Priča je započela pred tri godine, potiho, kada je na natjecanje bilo prijavljeno šest natjecatelja iz njihovog užeg društva. Broj sudionika do danas se udvostručio, a prema riječima Lončarice interesa je i više no s obzirom na relativno mali prostor kojim raspolažu, ove su godine neke morali i odbiti. Međutim, već za sljedeću godinu razmišljaju o načinu kako bi feštu proširili, omogućili veći broj natjecatelja, ali i osigurali veći prostor pod šatorom.