Nejasna šutnja

ŠUTLJIVI GRADONAČELNIK Ivo Dujmić bez odgovora na pitanje o vrtiću

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Umjesto da odgovori na sedam konkretnih novinarskih pitanja, opatijski je gradonačelnik poručio kako sve što nas zanima već piše u njegovom reagiranju na nedavnu konferenciju za novinare...



OPATIJA Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić nije želio odgovoriti na sedam pitanja koja su poslana na ured Grada, u kojima Novi list traži da se široj javnosti razjasni što se događa s dječjim vrtićem koji se gradi na Punta Kolovi. Opatijski gradonačelnik ocijenio je, naime, da je na naša pitanja odgovorio prije nego što su ona uopće poslana u njegov ured.


Kronološkim redom, Dujmiću smo pitanja poslali u ponedjeljak, 16. srpnja, a on je, barem tako misli gradonačelnik, na njih odgovorio čak tri dana ranije, u petak, 13. srpnja. Tako nas je izvijestio u utorak, 17. srpnja, pojasnivši da sve što nas zanima piše u njegovom reagiranju na konferenciju za novinare koalicije SDP, HSU, IDS, Akcija mladih i Unija Kvarnera koja u Gradskom vijeću ima predstavničku većinu. To je na stranicama Grada Opatije objavljeno, dakle, u petak.


Ovaj naizgled vremenski paradoks, u kojem je gradonačelnik Opatije pokazao sposobnost »povratka u budućnost«, možda proizlazi iz pomanjkanja preciznih odgovora na konkretna pitanja koja se bave najnovijim financijskim problemom koji će Opatijcima u nasljeđe ostaviti politika Ive Dujmića.




Naime, da bi gradski proračun izdržao ovu godinu, Dujmić je najavio da planira Grad Opatiju kreditno zadužiti za novih 20 milijuna kuna. Kao što je poznato, prema računici gradonačelnika 13 milijuna kuna nedostaje za izgradnju dječjeg vrtića nakon što se Talijanska unija povukla iz ove investicije. Još sedam milijuna fali zbog toga što Opatija ni u ludilu ne može računati na to da će od prodaje svojih nekretnina uprihodovati 28 milijuna kuna. Poteškoće s prodajom imovine nisu toliko sporne, ali jest činjenica da je gradonačelnik Opatije počeo graditi vrtić s novcem koji zapravo nije imao. Slikovito rečeno, financijska konstrukcija bila je na staklenim nogama.


Ugovor nije potpisan?


Naime, od prvotno planiranih 38 milijuna kuna za vrtić, Talijanska unija trebala je pokriti 26 posto troškova njegove izgradnje. No Talijani su se povukli, ponudivši alibi priču o tome da danas nemaju novac koji su planirali dati još 2012. godine, kada se ovaj projekt dogovarao s Gradom. Dujmić je blagoslovio Talijane, slavodobitno poručivši da zbog toga neće snositi nikakve posljedice, iako Gradu sada nedostaje 13 milijuna kuna da se vrtić u cijelosti dovrši.


To da Talijani neće snositi nikakve posljedice koje bi trebale proizlaziti iz ugovora o izgradnji vrtića, u dijelu opatijske javnosti dočekano je s čuđenjem. Osnovno pitanje naravno bilo je – kako se Grad osigurao da će Talijanska unija izvršiti svoje financijske obveze. Prema izjavi koju je Novom listu dao novi predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, Grad s talijanskom manjinom uopće nije imao potpisan ugovor o izgradnji vrtića. Postojao je samo onaj o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije.


Stoga smo Ivu Dujmića prvo pitali ovo: Je li istina da Grad Opatija nije imao potpisan ugovor s talijanskim partnerom koji se obvezao na to da će osigurati 26 posto novca za izgradnju vrtića? Iako gradonačelnik Dujmić misli da je na to pitanje odgovorio u petak, 13. srpnja, pomno iščitavajući njegovo reagiranje nigdje se ne razjašnjava ova situacija. Dakle, ostaje nepoznato je li Grad imao pravovaljani ugovor s Talijanskom unijom o sufinanciranju vrtića Punta Kolova s 26 posto.


Ne prejudicirajući, međutim, da je izjava Tremula o nedostatku konačnog ugovora posve pravno točna, tražili smo od opatijskog gradonačelnika da nam odgovori na dilemu – zbog čega se Grad u ugovoru s Talijanima koji je navodno imao nije bolje osigurao da će Unija poštovati svoju obvezu o sufinanciranju, poput bankovne garancije, što je uobičajena poslovna praksa.


Gradonačelnik također misli da je rasvijetlio i ovu nejasnoću, ali ni o tome nema nikakvog spomena u njegovom reagiranju koaliciji stranaka koja ga je pitala gdje je 50 milijuna kuna od prodaje dionica LRH. No ključno pitanje koje se danas može postaviti jest ovo – koliko Gradu točno nedostaje novca za izgradnju vrtića? Naime, u svom reagiranju Ivo Dujmić iznio je podatak da je s GP Krkom potpisan ugovor na iznos od 38.628.100 kuna, odnosno da je u Proračunu Grada sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi i uzancama u građevinarstvu za takvu vrstu građevina (novi Dječji vrtić čini 5 objekata) planirano za nepredviđene radove 1.981.226 kuna. Redovni plus izvanredni troškovi daju cifru od 40.609.366 kuna.


Cifra do cifre


U uvodnom dijelu tog istog, Dujmićevog reagiranja piše međutim ovo: od 39.000.000 kuna, proračunima je za izgradnju vrtića planirano utrošiti 26.535.000 kuna. Nadalje, na stranicama Grada Opatije 10. srpnja objavljen je izvještaj s Dujmićeve presice o rebalansu proračuna, gdje piše slijedeće:


– Naime, ukupni troškovi izgradnje dječjeg vrtića uključujući svu potrebnu dokumentaciju i inicijalne troškove iznose 42.890.000 milijuna kuna, od čega će u 2018. troškovi iznositi 29.934.000 kuna, kako je bilo izvorno planirano, bez probijanja ukupno planiranih troškova. I sad Bog te pitaj u kojoj je od svih tih cifri Talijanska unija morala participirati s 26 posto.


Naravno da nas je pritom također zanimalo – što je razlog povećanju budžeta za izgradnju vrtića ukupno na više od 42 milijuna kuna. Odgovor iz Ureda Grada nije stigao, a ostaje nejasno i to – što ako Gradsko vijeće Opatije odbije podržati prijedlog gradonačelnika Dujmića za novo zaduženje od 20 milijuna kuna, odnosno u kojim će proračunskim stavkama odgovorni u Gradu Opatiji tražiti uštede.


Možda je, doduše, gradskim strukturama posve jasna financijska i pravna struktura izgradnje vrtića, pa za njih nema nikakvih dilema. No Grad koji se voli hvaliti svojom transparentnošću, morao se bolje potruditi i ponuditi sistematične odgovore, u kojima će se razjasniti svi problematični aspekti najvažnije investicije u novijoj povijesti Opatije. Unatoč svemu, mora se vjerovati u to da će opatijska djeca na jesen krenuti u novi vrtić, ona ipak moraju biti prvi i najvažniji prioritet, a hoće li se to doista dogoditi nije poznato.


Jer, ni odgovor na pitanje – hoće li vrtić biti gotov do početka nove školske godine nije stigao.