Svečano otvorenje

SUSRET DJEČJIH VIJEĆA U Gervaisu predstavnici iz cijele Hrvatske: Mali vijećnici kao veliki dječji svjetionici

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Dječji gradski vijećnici iz Čakovca, Dubrovnika, Jastrebarskog, Karlovca, Koprivnice, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Pregrade, Preloga, Pule, Rovinja, Šibenika, Tuhelja, Varaždina i Velike Gorice stigli su u Opatiju na 14. Susret dječjih vijeća Hrvatske koji je danas svečano otvoren u Centru Gervais. Nazočili su pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat-Dragičević, predsjednica Saveza DND Hrvatske Aida Salihagić Kadić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj i mlade Maja Vučinić Knežević, županijska pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmića i tajnica DND Opatija Sanja Škorić.


Zbor izveo himne


Okupljanje u organizaciji Saveza društava »Naša djeca« Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, na kojeg je pristiglo 20 dječjih vijeća iz cijele Hrvatske, otvoreno je hrvatskom i europskom himnom u izvedbi zbora lovranske osnovne škole »Lovranskih črešnjica«.


Domaćini iz Društva »Naša djeca« Opatija i Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije okupljenima na susretu koji je dio velike europske Eurochild konferencije »Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!« poželjeli su dobrodošlicu. Salihagić Kadić poručila je djeci da su oni svjetionici aktivnog dječjeg sudjelovanja u gradovima i općinama Hrvatske i navela da u Hrvatskoj ima 40-ak dječjih gradskih vijeća.U Gervaisu su proglašeni i Naj-projekti Dječjih vijeća u 2018. godini. Nagrada je pripala Edukativnoj predstavi u formi forum kazališta Dječjeg gradskog vijeća Pule, a nagrađen je i Veseli tjedan Dječjeg gradskog vijeća Pregrade.

Zabavne radionice


Program je obuhvaćao i edukativne i zabavne radionice za djecu i odrasle pod nazivom »Participirajmo – uključivanje Dječjih vijeća u procese odlučivanja na EU razinama«. Nastupili su učenici osnovnih škola Viktora Cara Emina Lovran i »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija te djeca uključena u aktivnosti DND-a Opatija i opatijske mažoretkinje, a program su vodile Antonia Škorić i Pia Ferlin. Predstavnici DND-a Opatija istakli su pomoć više od 60 volontera iz opatijske Hotelijersko-turističke škole, Ugostiteljske škole, Gimnazije, volontera s Učiteljskog fakulteta, iz Crvenog križa i opatijskih dječjih gradskih vijećnika.