Ponos

SRCE VATRENO Najiščekivanija nogometna utakmica u Opatiji se bučno pratila

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

OPATIJA Daliću, ne budi žalostan, pa drugi smo na cijelom svijetu. Imamo puno razloga za slavlje i slavit ćemo do kraja. Ponosni smo na našu reprezentaciju koja nam je pružila nezaboravne trenutke. Mi imamo šampione, i ne smeta nam što smo viceprvaci, jer u našim srcima Hrvatska je prvak svijeta… Srce vatreno!Najiščekivanija nogometna utakmica u novijoj povijesti u Opatiji se osim u intimnom ugođaju ispred vlastitih televizora, bučno pratila u svim kafićima koji su se opremili adekvatnom opremom. Zelenih ruskih travnjaka i srčanih ekipa koje su se nadigravale do zadnjega atoma snage, moglo se vidjeti na gotovo svakom koraku, ali i odmah, po euforiji i glasnom odobravanju, odnosno negodovanju, saznati »kako stojimo« i na čiju se stranu sportska sreća naklonila.




Uz dva mjesta s ogromnim ekranima, na Ljetnoj pozornici i na kupalištu Slatina, najluđe i najraspjevanije, bez obzira na brojke koje su neumoljivo stale na rezultatu četiri prema dva za hrvatske protivnike, bilo je u kafićima koji imaju terase poput Mimoze, Maxi bara, Barića, Monokinija, zatim na terasama hotela Bristol, Paris, Mozart i mnogim drugim i inače popularnim mjestima. No tijekom utakmice koja će se iznimno dugo pamtiti, »planula« su sva sjedeća i stajaća mjesta, a domaće navijače koji su se svim snagama trudili odaslati što bolju energiju u daleku Moskvu, podržavali su i mnogobrojni inozemni turisti.



Francuski turisti nisu bili brojni  na opatijskim masovnim okupljalištima, no oni koji su došli imali su razloga za slavlje. S druge strane, srčane hrvatske nogometaše iz petnih žila bodrili su ne samo Nijemci, Austrijanci, Talijani i Mađari, te Rusi, pa čak i gosti iz zemalja dalekog istoka već i solidan broj Engleza. – Kad mi više nismo u igri, onda navijamo za Hrvatsku – povjerili su nam ruski gosti u Opatiji, a zdušnom navijanju za »našu repku« pridružili su se i Englezi koji kažu da smo nastupom na svjetskom nogometnom prvenstvu doslovce »osvojili svijet«. Poželjeli su nam da zbog sportskoga uspjeha polučimo i što bolje turističke rezultate, uz riječi da je Hrvatska na ovaj način dobila najbolju moguću reklamu.


Ludu navijačku groznicu uslijed koje su sve trgovine u gradu radile skraćeno, a neke su na vrata izvjesile obavijest potrošačima neka im oproste ali »danas ne radimo«, pratile su i lude vremenske prilike. Suze i smijeh, kiša i sunce, sparina, pa vjetar, strašna grmljavina i za veliki kraj – prekrasna duga koja je »zaparala« nebo nad Kvarnerom. No, budući da su gotovo sve oči bile uprte prema televizijskim ekranima, ova je ljetna duga prošla pomalo nezapaženo. Na nebu duga, u srcima tuga? Nakon početnog razočaranja i nevjerice, jer ipak – mnogi su vjerovali u pobjedu čak i kada su zadnje minute nepovratno curile, a Francuzi se pripremali za slavljeničku euforiju – u konačnici – Opatija je uz petarde, baklje, navijačke i domoljubne pjesme – baš cijela postala jedno »srce vatreno«. I ne, nije bilo mjesta tuzi…