Zlatna pera draških korijena

SJEĆANJE NA VELIKANE Povratak Cara Emina u Kraj

Srđan Brajčić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



KRAJ Novoosnovana Udruga građana Kraj u atriju svoje mjesne crkve Blažene Djevice Marije obilježila je 55 godina od smrti velikog književnika, političara i prosvjetitelja Viktora Cara Emina. Tijekom druženja kojeg je vodila pjesnikinja Nadija Rubeša podsjetilo se na povijesnu ulogu Viktora Cara Emina u borbi hrvatskog naroda s područja Istre, Kvarnera i Liburnije za svoju opstojnost i samobitnost koja je bila dovedena u pitanje za vrijeme talijanskih vlasti. No valja istaknuti misao načelnika Općine Mošćenička Draga Riccarda Staraja koji je naznačio važnost toga da Kraj dobije spomen-kuću posvećenu svom najvećem sinu. Naime, Staraj je podsjetio na odluku općinskog Vijeća Mošćeničke Drage koja će pomoći da se adaptira ruševna kuća u mjestu Kraj koju je već dala na korištenje Udruzi građana Kraj.


 Povijesna jeka


– Područje Mošćeničke Drage dalo je tri velika književnika, čija povijesna jeka i danas odzvanja. To su Eugen Kumičić, Rikard Katalinić Jeretov i Viktor Car Emin. Moramo biti ponosni na činjenicu da je mali kraj dao tako velike umjetnike, od kojih je posebno dubok trag ostavio Car Emin. Neka ova obljetnica bude dobra prilika da se još jednom valorizira njegovo djelo, ali i pitoreskni gradić Kraj, pa je u tom duhu Mošćenička Draga, a na inicijativu udruge Kraj pokrenula proces uređenja jedne stare kuće koja bi poslužila kao mjesto druženja građana i memorijalni centar posvećen Viktoru Caru Eminu. Moramo se zajedno potruditi da Emina vratimo svome kraju, da dobije, kao što je Kumičić dobio u Brseču, svoje zaslužno mjesto, gdje će se čitati, proučavati i studirati sve ono što je iza sebe ostavio, kazao je načelnik Riccardo Staraj koji vjeruje da će ta ideja naići na razumijevanje i da će njegova ostavština biti objedinjena u rodnom mu Kraju.


Kolijevka pismenosti


Takvu ideju podržala je i književna teoretičarka Vjekoslava Jurdana koja se u svojim znanstvenim radovima puno bavila Dragom Gervaisom i Viktorom Carom Eminom. Jurdana je u svom izlaganju naznačila ulogu Viktora Cara Emina tijekom talijanske okupacije tog područja i njegov doprinos Družbi sv. Ćirila i Metoda, čiji je bio dugogodišnji tajnik.– Opus Viktora Cara Emina je antologijske vrijednosti kojem ćemo se uvijek vraćati. Možemo reći da je Kvarner, odnosno Hrvatsko primorje kolijevka hrvatske pismenosti i književnosti, poručila je Jurdana koja je takve tvrdnje ilustrirala brojnim povijesnim artefaktima i književnim imenima s liburnijsko-kvarnersko područja, dok je Opatijka Helena Nalis iznijela svoja sjećanja na život sa svojim susjedima, s obitelji Viktora Cara Emina.