Mandrać

Rekordna posjećenost likovne izložbe koja je okupila 155 slikara i fotografa: Volosko u likovnom trokutu s Rovinjom i Grožnjanom

Srđan Brajčić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



VOLOSKO Međunarodna likovna izložba Mandrać u svom 32. izdanju okupila je 155 slikara i fotografa, znatno više nego prijašnjih godina, koji su svoje radove izložili diljem Voloskog. Na Mandraću je ponovno dominirala likovna raznovrsnost, u stilu i tehnikama, to je valjda postao zaštitni znak ove manifestacije, tako da su posjetitelji mogli razgledati brojne klasične crno-bijele fotografije, apstraktne slikarske radove i instalacije, čak i ilustracije, jednostavne motive krajobraza, s dominantnom temom Voloskog, portrete…


Umjetnik Saša Jantolek i ove godine se sa svojim raznovrsnim radovima predstavio posjetiteljima Mandraća. Za njega, kao i za veliku većinu sudionika izložbe, Mandrać je važna likovna smotra koja umjetnicima otvara put do publike i galerija, odnosno do kupaca bez kojih njihovo stvaralaštvo nema financijsko uporište. Jantolek stoga apelira na organizatore, Hrvatski muzej turizma i Zajednicu Talijana Opatije, da na Mandraću mora biti više publike, ali i vlasnika galerija.





»Godinama izlažem na Mandraću i moj je dojam da se neke stvari moraju mijenjati. Na Mandraću mora biti više ljudi, ali i sadržaja. Naime, Mandrać se sveo na to da se mi umjetnici okupimo u nedjelju ujutro ovdje u Voloskom i cijeli dan čekamo nagradu, odnosno tko će od nas navečer biti proglašen pobjednikom. Mandraću nedostaju galeristi i kupci, u tom smjeru se treba više truditi, jer bez njih za nas nema posla.



Drugim riječima, mi ovdje izlažemo svoje radove, ali malo je ljudi koji su za njih zainteresirani. Malo se razgovara o poslu, a to je svakom umjetniku izuzetno važno. Mandrać je jedna doista super manifestacija, genijalno je to što nam se pružila mogućnost da možemo izlagati svoje slike ovdje na cesti i oni dobri umjetnici pronaći će svoju publiku i kupce. Isto tako je činjenica da sam svih ovih godina imao jako malo izravnih upita za svoje radove«, kaže Jantolek koji organizatorima sugerira da se izložba mora više reklamirati u susjednim gradovima što bi bilo dobro i zbog toga što bi se šira javnost mogla upoznati s time što stvaraju opatijski umjetnici, smatra Jantolek koji napominje da je Mandrać zadržao zavidnu razinu umjetničke kvalitete.


Vršiteljica dužnosti ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos ističe da ovogodišnji Mandrać ruši rekorde posjećenosti, ali to ne znači da nema mjesta za napredak. Krmpotić Kos navodi da će se Mandrać mijenjati, prvenstveno u organizacijskom smislu.



Opširnije u tiskanom izdanju