Europa privlači educirane

Rastući problem: Kvalitetni konobari odlaze iz Hrvatske

Marina Kirigin

Mnogi odlaze za boljim plaćama  / Snimio Marin ANIČIĆ

Mnogi odlaze za boljim plaćama / Snimio Marin ANIČIĆ

Ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth upozorila na mnoge probleme o kojima će se govoriti i na današnjem okruglom stolu



OPATIJA Kvalitetni i educirani konobari zbog boljih plaća odlaze u inozemstvo, pa je u Hrvatskoj za njima velika potražnja. Aktualnu problematiku danas će u Opatiji, u Ugostiteljskoj školi, razmatrati svi koji su zainteresirani da se stanje promijeni.


Pod nazivom »Izvrstan ugostiteljski djelatnik (konobar, kuhar, slastičar) – zadovoljan gost«, danas u 17 sati u praktikumu Ugostiteljske škole održat će se okrugli stol na kojemu će se raspravljati o gorućoj problematici kadrova u ugostiteljstvu s naglaskom na deficitarnim zanimanjima, posebice konobarima.


Na okruglom stolu sudjelovat će direktori i menadžeri glavnih hotelskih kuća u Opatiji i regiji, predstavnici Ministarstva obrazovanja, obrtničke i gospodarske komore, Fakulteta za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu – istaknula je ravnateljica škole Sibila Roth.


Primjer iz Umaga




– Konobar ne može biti svatko jer je to osoba koja ima prvi i posljednji kontakt s gostom. Svjedoci smo da danas u ugostiteljskim objektima ne rade konobari po struci, već oni koji u svojoj branši ne mogu naći posao. Smatramo da, posebno kada je riječ o hotelima, u njima treba raditi educirano osoblje koje zna posao, odnosno koje je po struci konobar. Nedavno smo bili u Umagu u hotelu i pitali smo upravu koliko konobara sa završenom ugostiteljskom školom radi u njihovom petozvjezdanom objektu, a odgovor je bio – svega tri. Naša inicijativa da na ovu temu sazovemo okrugli stol pokrenuta je zajedno s Milenij hotelima koji su u prvi plan izvukli problem da otvaranjem granica veliki broj konobara sa završenom školom odlazi izvan Hrvatske, najčešće u Njemačku jer su tamo bolje plaćeni. Konobara nema dovoljno, kada imamo velika događanja u Opatiji traže učenike, a nama maturantski razred broji svega 20 učenika. Problem konobarskih razreda je i taj što se upisuju djeca s vrlo niskim prosjekom ocjena, to su učenici koji su većinom lošeg socijalnog statusa i zato smo mišljenja da bi se tu trebalo zajedno s gospodarstvom, obrtničkom i gospodarskom komorom, uz pomoć ministarstva obrazovanja nešto poduzeti.


Cilj okruglog stola je doći do kvalitetnijeg kadra u ugostiteljstvu – rekla je Roth, ističući kako reforma školstva, na kojoj se radi, stavlja akcent na praksu u strukovnim školama.



Opatijsku Ugostiteljsku školu prije više od 20 godina polazilo je 520 učenika, odnosno upisano je 17 razrednih odjeljenja za zanimanje konobar. Danas je situacija bitno drugačija – opatijsku školu pohađa 70 učenika, odnosno samo tri razreda konobara.



Učenici teško do prakse


– Planira se da bi učenici odrađivali puno više prakse, a problem nastaje kada ti učenici trebaju naći posao, odnosno tvrtku u kojoj će odraditi praksu – govori ravnateljica, dodajući kako je razlog tome i taj što se zimi brojni hoteli na Opatijskoj rivijeri zatvaraju. Uza sve, učenik na praksi trebao bi dobiti naknadu za rad, međutim brojni hotelijeri aneksom ugovora pobrinu se da ih ne moraju isplatiti, pa sve to utječe na zanimanje konobar i njegov status – zaključuje Roth.