Vrijeme gradnje i obnove

ROŠADE ZBOG INVESTICIJA Matuljci u dvije smjene, školarci iz Jušića u Rukavac

Marina Kirigin

U područnoj školi u Jušićima u tijeku je energetska obnova / Snimio Vedran KARUZA

U područnoj školi u Jušićima u tijeku je energetska obnova / Snimio Vedran KARUZA

U ponedjeljak će svih 64 »prvaša« iz matične matuljske i obiju područnih škola prijem imati u Hangaru u 16 sati. Učenici 2., 3. i 4. razreda iz Rukavca na nastavu u 8 sati, a iz Jušića u 13.30 sati



MATULJI  Pad školskog web sustava u cijeloj Hrvatskoj uoči početka školske godine uveo je pomutnju među roditelje, ali i nastavnike i ravnatelje škola koji su na sve moguće načine pokušavali informirati roditelje o prvom danu nastave, ponedjeljku, 9. rujna.


Posebno težak početak imala je ravnateljica matuljske Osnovne škole »Dr. Andrija Mohorovičić« Astrid Massari. Zbog niza investicija koje su u tijeku na zgradama škole (dogradnja matične matuljske zgrade i obnova područne škole u Jušićima), učenike i nastavnike na početku ove, kako kaže ravnateljica, prijelomne školske godine, dočekat će niz promjena.


Matuljsku školu ove će školske godine pohađati 564 učenika, što je četiri učenika više nego lani, od čega 64 učenika prvih razreda u četiri razredna odjeljenja (dva prva razreda u Matuljima, jedan u Rukavcu i jedan u Jušićima).



U Osnovnoj školi »Drago Gervais« u Brešcima svečani prijem učenika prvih razreda bit će u ponedjeljak u 9.30 sati, a istog dana na nastavu u 8.30 sati doći će učenici 2.a i 2.b razreda, dok će učenici od 3. do 8. razreda doći na nastavu u 10 sati. U područnom odjelu Rupa-Lipa nastava prvog dana kreće u 9 sati.– Molimo učenike da prvi dan nastave donesu školsku torbu zbog preuzimanja udžbenika. Udžbenike za prvi razred preuzimaju roditelji, dok za ostale razrede udžbenike preuzimaju sami učenici. Uz komplet udžbenika učenici će dobiti Izjavu o preuzimanju udžbenika. Izjavu potpisanu od strane roditelja/skrbnika učenici moraju vratiti razrednicima do 13. rujna – ističe Dijana Valentin, ravnateljica OŠ »Drago Gervais« koju će ove godine pohađati 215 učenika, među kojima 34 prvaša, 25 u matičnoj zgradi i 9 u PO Rupa-Lipa.


Radovi do kraja rujna


– Područna škola u Jušićima se obnavlja i radovi bi trebali biti dovršeni do kraja rujna. Zbog toga će školarci iz Jušića na nastavu prvih mjesec dana odlaziti u Rukavac u popodnevnoj smjeni od 13.30 sati, a Rukavčani će na nastavu ići ujutro. Ipak, prvi dan škole, u ponedjeljak, svih 64 »prvaša« iz matične i obiju područnih škola prijem će imati u društvenom domu Hangar u 16 sati – govori Massari, napominjući da Rukavčani (drugi, treći i četvrti razred) na nastavu prvi dan dolaze u 8 sati, a djeca iz Jušića (drugi, treći i četvrti razred) u 13.30 sati. Kako bi se sve još dodatno objasnilo i razjasnilo, roditeljima će već u utorak i srijedu biti organizirani roditeljski sastanci.



Opatijska osnovna škola oko podjele udžbenika koje je osigurala država napravila je poveliku zbrku. Umjesto da su se organizirali kao u OŠ »Drago Gervais« u Brešcima (gdje će udžbenici djecu dočekati na stolovima prvi dan nastave, a roditelji će izjavu o preuzimanju potpisati kod kuće i preko djeteta poslati nazad u školu), u trenutku pada sustava na svojim su web stranicama dali termine kada se knjige mogu podići. Problem je bio što je većina termina bila tijekom tekućeg radnog tjedna u jutarnjim satima dok su roditelji na poslu, a roditelji su bili upravo oni koji su trebali staviti svoj potpis prilikom preuzimanja udžbenika. Organizacija podjele udžbenika nije bila najbolja i jer su se događale pogreške kod samog preuzimanja knjiga, ali i zbog nedovoljnog informiranja roditelja o tome koje knjige nisu stigle u školskim »državnim« paketima. Pečat na ovu »veliku akciju« bila je spuštena rampa na parkiralištu opatijske škole pa roditelji koji su po knjige stigli automobilima jedva su parkirali i okretali na uskom prostoru.



– Produženi boravak i školska marenda startaju od utorka, 10. rujna. U svim područnim školama u produženi boravak mogu ići djeca od 1. do 4. razreda. Međutim, ove smo godine zbog velike navale i manjeg prostora u matuljskoj matičnoj zgradi škole uslugu produženog boravka omogućili roditeljima djece od 1. do 3. razreda. Zgrada škole se dograđuje, prostor za rad je smanjen pa smo morali pronaći kriterij prema kojem ćemo upisati djecu u produženi boravak. Vodili smo se razmišljanjem da je možda onu najstariju, samostalniju djecu, koja sada polaze 4. razred, najbezbolnije »maknuti« s dugačkog popisa djece kojima treba usluga produženog boravka. Svjesni smo da roditeljima neće biti nimalo lako u novonastaloj situaciji, ali drugih opcija trenutačno nemamo – govori Massari, dodajući da je u produženi boravak u matičnoj zgradi upisano 50 djece, a da uslugu produženog boravka koristi i 23 učenika rukavačke škole i 27 učenika iz Jušića.



Lovransku osnovnu školu »Viktor Car Emin« ove će godine pohađati čak 20 učenika više nego lani, njih nešto više od 400. Među njima bit će 61 učenik prvog razreda raspoređen u četiri razredna odjeljenja, dva u matičnoj lovranskoj zgradi škole, jedan razred u Mošćeničkoj Dragi i jedan u Dobreću. Učenici će u školu ići samo u prvoj smjeni, od 8 ujutro, a u ponedjeljak, 9. rujna, svi »prvaši« iz Lovrana i područnih lovranskih škola imat će svečani prijem u matičnoj zgradi u 11 sati. U opatijsku Osnovnu školu »Rikard Katalinić Jeretov« krenut će 564 učenika u 29 razrednih odjeljenja. U prvi razred krenut će 67 učenika, od čega njih 42 u »malu« školu u Voloskom (dva razredna odjeljenja) te 13 učenika u PŠ Ičići i 12 učenika u PŠ Veprinac. Svečani prijem »prvaša« u Voloskom bit će u ponedjeljak u 18 sati, u Ičićima u 16 sati, a u Veprincu u 15 sati.



Jedna smjena od 2020.


Zbog nadogradnje matične škole u novoj školskoj godini dogodit će se promjene u smjenskoj nastavi, a ravnateljica se već sada veseli početku sljedeće školske godine 2020. kad bi trebali biti završeni radovi dogradnje matične škole i kada će Matuljci iz dvosmjenske nastave prijeći u jednu smjenu.


Ljetnu razbibrigu u ponedjeljak će zamijeniti školske klupe / Snimila Marina KIRIGIN


Ljetnu razbibrigu u ponedjeljak će zamijeniti školske klupe / Snimila Marina KIRIGIN



– Zbog radova na matičnoj zgradi, koji su krenuli krajem srpnja, ostali smo bez četiri učionice pa smo organizirali rad da svi učenici od 1. do 8. razreda dolaze u smjenama i izmjenjuju se iz tjedna u tjedan. Znači, u ponedjeljak u 8 sati na nastavu će doći 2. a i b, 3. a i b, 6. a, b i c i 8. a, b i c, a u popodnevnoj smjeni od 13.30 sati na nastavu će 4. a i b, 5. a, b i c, 7. a, b i c. Toj popodnevnoj smjeni od utorka priključiti će se i »prvaši«. Znači, dvosmjenska nastava, smjene su fiksne i izmjenjivat će se po tjednima. Ove godine će neki učenici izborne predmete imati u sredini rasporeda, recimo treći ili četvrti sat pa će tako za one koji ne idu na te programe biti organizirano čuvanje djece – objašnjava ravnateljica Massari koja će školske knjige financirane iz državnog proračuna podijeliti roditeljima na prvom roditeljskom sastanku, zakazanima za utorak i srijedu.