Revizija

Prostorne muke u Opatiji: Kako stvari stoje, Urbanistički plan će opet na reviziju

Srđan Brajčić

Igor Puž, Davor Šprajc, Zlatimir Prebilić, Ana Puž Kukuljan i Robert Kurelić / snimio M. ANIČIĆ

Igor Puž, Davor Šprajc, Zlatimir Prebilić, Ana Puž Kukuljan i Robert Kurelić / snimio M. ANIČIĆ

Koalicija stranaka SDP, HSU, Unija Kvarnera, Akcija mladih, PGS i IDS o glavnoj temi sutrašnjeg Gradskog vijeća



 Koalicija stranaka SDP, HSU, Unija Kvarnera, Akcija mladih, PGS i IDS, koja u opatijskom Gradskom vijeću predstavlja političku većinu, na prijedlog Odbora za prostorno uređenje i planiranje pripremila je amandmane na Prijedlog izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Opatija. To je jučer najavio Robert Kurelić iz Akcije mladih koji je pritom ukazao na mogućnost da se na sjednici Gradskog vijeća ovog petka možda uopće neće glasati o izmjenama i dopunama opatijskog UPU-a. Naime, ako vijećnici prihvate koalicijske amandmane, procedura nalaže da izmijenjeni prijedlog UPU-a mora ponovno na reviziju u resorno ministarstvo, možda čak i na ponovljenu javnu raspravu. To znači da će glasovanje o ovom značajnom dokumentu biti prolongirano.



Damir Šprajc kaže da je Odbor prihvatio alternativnu lokaciju za Ininu benzinsku crpku na Novoj cesti, ispod rotora Kuk. No, ne vjeruje da će Ina prihvatiti tu ponudu.


– To je doista atraktivna lokacija, ali nisam siguran je li dovoljno atraktivna Ini – kaže Šprajc koji navodi da je ta pozicija za pumpu bila zapravo jedina moguća.





– Urbanistički plan je od onih tema koje izazivaju najveću pažnju opatijske javnosti. Osim toga, glasovanje o njemu u dva navrata je već odgođeno, ali ne zbog nečijeg hira, već kako bi se mogao osnovati Odbor za prostorno planiranje i uređenje, odnosno kako bi se njegovim članovima dalo dovoljno vremena da promisle o svim važnim točkama za razvoj Opatije. Dakle, pričekali smo zaključke Odbora i prihvatili njihove prijedloge u pogledu UPU-a i na osnovi toga ćemo uputiti amandmane koji idu u smjeru da zaštitimo javni interes Opatijaca, a ne nečije privatne – pojasnio je Kurelić koji je kao dobar primjer toga izdvojio suglasje svih političkih opcija o tome da se Jedriličarski klub Opatija u pravnom smislu izdvoji iz opatijske luke i tako omogući njegovo legalno djelovanje na postojećoj lokaciji.


Međutim, gradonačelnik Ivo Dujmić i koalicija stranaka koje čine većinu u vijećnici, kao i sam Odbor za prostorno planiranje, na puno toga u prostornim dokumentima drukčije gledaju. Članovi Odbora za prostorno planiranje Zlatomir Prebilić i Davor Šprajc pojasnili su da je njihov prijedlog da se na lokaciji bivšeg hotela Zagreb zadrže postojeći uvjeti gradnje, dakle kongresni centar, što se kosi s interesima LRH koji na toj lokaciji planira novi hotel, što podržava i gradonačelnik Dujmić. Takav amandman na UPU uputit će vladajuća koalicija.


– Dujmić je govorio da se, sve dok je on gradonačelnik Opatije, na lokaciji bivšeg »Zagreba« neće graditi hotel. Dakle, gradonačelnik sada najavljuje nešto posve suprotno – ukazao je Igor Puž iz Akcije mladih. Robert Kurelić nije siguran u to je li Slatina pravo mjesto za gradski trg, što je također želja gradonačelnika Dujmića.


– Takvu odluku moramo donijeti na osnovi nove prometne studije koja bi trebala odgovoriti kako riješiti prometne i parkirne probleme u gradu. Osim toga, odluku gdje postaviti gradski trg, odnosno kako će izgledati taj trg, moramo donijeti u širokoj raspravi, u što moramo uključiti i sugrađane. Stoga Predlažem da provedemo savjetodavni referendum ili organiziramo tribinu o tim pitanjima. Jer, recimo, neki građani smatraju da gradski trg ne može biti na Slatini zbog toga što tamo puše jaka tramontana i nije ugodno tamo boraviti ljeti – ističe Kurelić koji nije siguran treba li Opatiji ni novo zaduženje za izgradnju garaže Gorovo.


Igor Puž posebno je pohvalio rad Odbora za prostorno planiranje i uređenje, čiji su članovi konačno urbanistički stručnjaci koji znaju donositi dobre odluke za Opatijce. Davor Šprajc je pak poručio da Opatija mora početi raspisivati urbanističko-arhitektonske natječaje, na kojima će se nudi rješenja za pojedine lokacije, poput Slatine ili Garaže tržnica čiji se smisao i sadržaj često mijenja.