Pod lupom žirija

Proglašena najbolja liburnijska vina i maslinova ulja

Marina Kirigin

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U konkurenciji bijelih vina slavio je Darko Mandić, a najbolje crno vino proizvela je Irena Miškić. Najbolje ulje imao je Opatijac Mladen Ivančić koji je primio nagradu »Igor Žiganto«



Protekli vikend na Liburniji obilježile su dvije smotre, u opatijskom caffe baru Barić ocjenjivalo se vino, a u Etno zbirci u Veprincu maslinova ulja. Na 11. Trofeju Barić, smotri na kojoj se ocjenjuju vina domaće proizvodnje, odnosno ona za vlastitu upotrebu, prezentirano je 15 bijelih i 10 crnih vina. U konkurenciji onih koji su predali bijela vina slavio je Darko Mandić, a najbolje crno vino proizvela je Irena Miškić. Ocjenjivački sud u sastavu Berislav Srdoč, Branko Milenković, Igor Sušanj i Ivo Sinčić pod paskom predsjednika Damira Milata ocjenjivao je boju, bistroću, miris i okus vinske kapljice pa su tako odlučili da su drugoplasirani Sanjin Milih u kategoriji bijelih vina i Igor Sušanj u kategoriji crnih vina. Treće mjesto pripalo je Milanu Juriću (bijela vina) i Marinu Bošnjaku (crna vina).


U organizaciji Udruge Agro Opatija održana je u Veprincu treća Smotra maslinovih ulja. Završno je to natjecanje i druženje za članove i prijatelje opatijske udruge na kojem je ove godine predano 18 uzoraka maslinovog ulja. Nakon što su prošla kemijsku i senzornu analizu, sedam ulja dobilo je zlatnu medalju, četiri srebrnu i jedno brončanu. Najbolje ulje s 90 osvojenih bodova bilo je Opatijca Mladena Ivančića koji je primio nagradu »Igor Žiganto«. Odmah iza njega s 89 bodova plasirao se OPG Franković iz Lovrana, a zlatnu plaketu redom su dobili i Mira Stojaković, Dragan Vujković, OPG Ines Grgurić Ferletta, Ivan Galović i Rikardo Gregorov Filipaš. Sudionici smotre imali su priliku čuti i stručni komentar o njihovim maslinovim uljima. Predstavnik Panel senzornih analitičara maslinovog ulja iz Rovinja rekao je da je razlika među prvih sedam ulja u nijansama.


– Ovo nije bila laka godina za maslinare. Imali smo slab urod, veliki kišni period na početku godine, nije došlo do oprašivanja cvijeta, a na kraju je svoje napravila maslinova muha. Nije to tako samo ovdje, slično je u cijeloj Hrvatskoj, ali i u Italiji i Španjolskoj – rekao je predstavnik Panela, zaključujući da je Europa s maslinovim uljima ove godine vrlo slaba.




Milica Sekulić, predsjednica Udruge Agro Opatija, zahvalila se na odazivu i podsjetila što sve udruga koja postoji od 2013. godine radi i čini tijekom godine za svoje članove. Navela je održane radionice, edukacije vezane uz agrokulturu. Svečanosti je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić.