Istekao mandat

Prodaja LRH njemačkoj tvrtki još nije zaključena, “stari” članovi nadzornog odbora ostali na dužnosti

Marina Kirigin

Prva informacija o prodaji LRH njemačkoj obitelji Lürssen objavljena je u srpnju, no transakcija još nije provedena / Foto Marin ANIČIĆ

Prva informacija o prodaji LRH njemačkoj obitelji Lürssen objavljena je u srpnju, no transakcija još nije provedena / Foto Marin ANIČIĆ

Čini se da bi isplata većinskog paketa dionica vrlo skoro trebala biti dovršena jer je na Zagrebačkoj burzi zatraženo sazivanje glavne skupštine dioničara LRH-a za 7. listopada i to zbog izbora šest novih članova NO-a



OPATIJA Kupnja većinskog paketa dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH) od strane njemačke tvrtke još nije zaključena. Da transakcija još nije dovršena, potvrđuju odluke na Skupštini društva LRH-a koje su donesene prije dva dana (u četvrtak popodne) kada su ponovno na novi četverogodišnji mandat imenovani dosadašnji članovi Nadzornog odbora LRH (Franco Palma, Božena Mesec, Darko Ostoja, Tin Dolički, Joško Marić i Ksenija Juhn Bojađijev).


Predloženi novi članovi


Međutim, čini se da bi isplata većinskog paketa dionica vrlo skoro trebala biti dovršena jer je na Zagrebačkoj burzi zatraženo sazivanje glavne skupštine dioničara LRH-a za 7. listopada i to zbog donošenja odluke o izboru šest novih članova Nadzornog odbora, a predloženi za nove članove će biti: ovlašteni računovođa, porezni savjetnik i odvjetnik Philip Göth (Beč, Austrija), partner i predsjednik Ithuba Capital Thomas Mayer (Beč, Austrija), član uprave RS Management GmbH Klaus Riederer (St. Florian, Austrija), odvjetnik Petar Crnov (Đakovo), odvjetnik Branimir Žarković (Zagreb) i odvjetnica Matea Mimica Žarković (Zagreb).


Naime, nakon što je prošlog mjeseca objavljeno da je kupljen većinski udjel, u Liburnia Riviera Hotelima pokrenute su procedure koje bi najvjerojatnije u rujnu mogle rezultirati odlukama na koje čeka kupac, tvrtka Gitone Adriatic, i mali dioničari. Poslovni dnevnik piše da su posrijedi odlučujuće regulatorne odluke kao impuls za očekivanu javnu ponudu za preuzimanje preostalih 46 posto dionica.





Mandat članovima Nadzornog odbora LRH-a istekao je 27. kolovoza. Osim što je Skupština LRH morala izabrati nove članove NO-a društva, to isto je morala učiniti i Nova Liburnija koja je u vlasništvu Grada Opatije i ostalih jedinica lokalne samouprave s Liburnije. Na novi četverogodišnji mandat u NO-u LRH ispred Nova Liburnije imenovane su Helena Masarić (opatijska gradska pročelnica) i Andreja Rudančić, iste one koje su i dosad sjedile u tom nadzornom tijelu. Mandat predstavnika radnika Liburnia Riviera Hotela u NO-u društva Domijana Mršića nije istekao, odnosno traje još pune dvije godine.



Iskusni financijer


Tako bi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) tijekom sljedeća dva tjedna trebala donijeti odluku vezanu uz odobrenje same transakcije. Da će to uistinu biti u rujnu, daje naslutiti i najnoviji prijedlog koji je Upravi stigao od pojedinačno najvećeg dioničara liburnijske tvrtke – SNH Alfa.


Riječ je o tvrtki koja drži 31 posto temeljnog kapitala LRH i u većinskom vlasništvu je Darka Ostoje, a kako smo već napomenuli, u njezinoj objavi na Zagrebačkoj burzi zatraženo je sazivanje glavne skupštine dioničara LRH-a za početak listopada, kada bi trebalo biti izabrano šest novih članova Nadzornog odbora među kojima Poslovni dnevnik pažnju skreće na Thomasa Mayera, partnera i predsjednika Ithuba Capitala, koji ima više od 25 godina iskustva u korporativnim financijama, tržištima kapitala, spajanjima i preuzimanjima, bankarskoj regulaciji, procjeni banaka i upravljanju imovinom.


Nove članove Nadzornog odbora koji će predstavljati novog vlasnika, čini se, predložio je kupac većinskog udjela – tvrtka Gitone Adriatic, koja kao novi hrvatski subjekt posluje u sastavu velikog njemačkog poduzetnika koji ulazi i u turizam.