Preobrazba derutne zgrade

Pri kraju obnova: Otvorenje novog-starog kina Sloboda do kraja godine

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Novi krov, fasada, bravarija, sanitarni čvorovi, biljetarnica, instalacije za ozvučenje – prve su naznake oživljavanja zgrade u centru Lovrana koja je 20-ak godina čekala obnovu, a trebala bi postati centar kulturnog, zabavnog i društvenog života. Tu će se, osim kino-predstava, održavati i priredbe, koncerti...



LOVRAN  Građevinski radovi su završeni, u tijeku je postavljanje parketa, uskoro stižu pomični stolci. Sve je rađeno prema uputama konzervatora. Sačuvani su neki vrijedni dijelovi lovranskog kina, a što je najvažnije, najkasnije do kraja kalendarske godine uslijedit će otvaranje obnovljenog objekta koji je derutan čekao uređenje bar posljednja dva desetljeća. Novi krov, fasada, bravarija, sanitarni čvorovi, biljetarnica, instalacije za ozvučenje prostora – prve su naznake »oživljavanja« ove zgrade u centru Lovrana koja bi trebala postati centar kulturnog, zabavnog i društvenog života.


Prostor u kojem se intenzivno radi,  neće samo služiti kao kino, bit će multifunkcionalan, u njemu će se moći održavati priredbe, predstave, koncerti, društvena događanja… Stolci će zato biti pomični, a napravljena je i dodatna vrijednost – novo skladište ispod pozornice u kojem će se stolci moći odlagati. Bit će to novo kino »Sloboda«, kapaciteta oko 180 mjesta, koje će imati stari štih, podsjetnik na povijest.


Na ulazu u kino već je postavljen golemi kinoprojektor kao podsjetnik na 1954. godinu, a koji je u odnosu na današnju modernu tehnologiju 50 puta veći. Na hodniku na putu prema velikoj dvorani i dalje je Davidova zvijezda iz 1911., a stari, restaurirani stolci i ograde krase i dalje balkon kina.





Lovransko kino zbog derutnosti i opasnosti za korisnike i publiku, bilo je godinama izvan funkcije. Prigodna događanja svega nekoliko puta godišnje bila su vrhunac korištenja objekta poznatog pod nazivom Kino »Lovran«, a koji se u dokumentima vodi kao Kino »Sloboda«. Još 2004. godine bilo je pokušaja da se sanira građevina. Tada je izrađen projekt preuređenja u polivalentni prostor, ali je nadležno tijelo za spomenike kulture ocijenilo da iz prostora nije moguće ukloniti postojeće stolce, što je blokiralo bilo kakva daljnja događanja jer je restauracija postojećih stolaca ocijenjena vrlo skupom. Ponovno mišljenje konzervatora zatraženo je i dobiveno 2009., a u njemu je fleksibilnije određen moguć način uređenja tog objekta te stolci nisu više bili uvjet za zaštitu.  U toj fazi nastojao se naći strateški partner za financiranje radova i stavljanje objekta u njegovu punu funkciju. U tome se nije uspjelo, krajem 2013. godine krenulo se apliciranjem na natječaj za dobivanje sredstava EU-a. Međutim, projekt nije zadovoljio tražene kriterije – kronološki je prikaz pokušaja obnove kina koja je tek sada izvršena.



Po mjeri Lovrana


– Ovo je idealan kapacitet za potrebe Općine Lovran. Imamo Puhački orkestar Lovran koji na svakom svojem koncertu sigurno okupi oko 150 ljudi, imamo Kulturno umjetničko društvo »Lovor« koje također privuče dosta publike, Općina Lovran je dosad iznajmljivala prostore u hotelima, plaćala dvorane. Sada je to općinski prostor koji će se moći koristiti i za svečane sjednice, božićne domjenke. Općina Lovran sad ima mogućnosti da u suradnji sa Stubicom ponešto daruje građanima, bez naknade i plaćanje ulaznica, što prije nije bilo moguće – istaknuo je vrijednosti obnovljenog objekta Branko Stošić, direktor  lovranske tvrtke Stubica.


Naime, radi ekonomičnosti u izvođenju radova, ali i upravljanja objektom, kino  je povjereno na upravljanje Stubici d.o.o., društvu u stopostotnom vlasništvu Općine Lovran, a sredstva za izvođenje građevinskih radova osigurala je Općina Lovran u iznosu od tri milijuna kuna.


– Od tri milijuna kuna, koliko je doznačeno na naš račun, potrošeno je oko 2,9 milijuna kuna. U tom iznosu ima oko 130.000 kuna PDV-a,  za što ćemo moći napraviti povrat. To znači da imamo još oko 230.000 kuna na raspolaganju. Međutim, sada treba još nabaviti kinoopremu, a prema procjeni, za to nam nedostaje još 270.000 kuna. Da bi Općina Lovran to nama proslijedila, mora napraviti rebalans proračuna, odnosno on mora biti prihvaćen.



Najveći problem s kojim su se susreli za izvođenja radova bila je vlaga. Zbog usjeka između zgrade obližnjeg Konzuma i kina, prostora  koji je preko 50 godina bio bez ikakve izolacije, a na kojem je sada postavljena hidroizolacija i napravljen sabirni bunal, u prostoru kina bila je velika vlaga. – Kada smo trebali postavljati parket u samoj dvorani, nismo mogli postaviti jer je vlaga bila visoka, a mora biti ispod dva posto. Tako da sada već mjesec i pol dana imamo isušivače vlage. Kroz nekoliko dana biti ćemo kompletno spremni da krenemo s postavljenjem parketa – objasnio je Stošić.


Joga i kafić


Ako sve bude išlo kako je zamišljeno, u prosincu bi u obnovljenom kinu mogla biti održana prva kinopredstava. Znači, sada nam slijedi treći postupak javne nabave, a to je nabava digitalne opreme koja je procijenjena na 470.000 do 500.000 kuna, međutim pravu cijenu znat ćemo nakon što provedemo postupak javne nabave – kaže Stošić, kojem je povjerena zadaća da po otvaranju kina upravlja objektom, odnosno da posluje najracionalnije kako bi kino bilo samoodrživo. Stoga je napravio i simulaciju tri modela upravljanja kinom. Za početak će to značiti da će kinopredstave biti samo vikendima, a bude li interes jačao, broj dana s filmskim projekcijama će rasti.


Dva prostora unutar kina već su u zakupu. Iznajmljena je prostorija za jogu na katu zgrade kina, dok će u prizemlju biti ugostiteljski objekt. Najbolji ponuđači na natječaju za ugostiteljski prostor bili su vlasnici obližnjeg ugostiteljskog objekta »Knezgrad« koji će na taj način proširiti svoj posao.