Opatijski kukali

Prekrasan dan u Opatiji uz zdravicu i tradicionalno kupanje

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



OPATIJA Sudeći prema prvom danu 2019. na Opatijskoj rivijeri, godina u koju smo zakoračili trebala bi biti vedra, okupana suncem i pozitivom. Jer upravo takav je bio početak novoga ljeta, a prekrasno siječanjsko jutro izmamilo je na lungomare ne samo domaće ljude i izletnike, već i velik broj od ukupno 4.500 turista, koliko ih je odabralo Opatiju za doček Nove. U parku Angiolina, na ulazu prema terasi hotela Kvarner, pola sata prije gradonačelnikove zdravice u podne, velik broj turista i stanovnika Opatije i okolice čekao je u redu kako bi na vrijeme uhvatili dobro mjesto na osunčanoj terasi i nazdravili uz čašu pjenušca. Kad su terasom najstarijeg hotela u Hrvatskoj odjeknuli tonovi Puhačkog orkestra Lovran koji je po tradiciji uveo goste u program, započela je i podjela čaša s pjenušcem koje su svi gosti mogli ponijeti kućama kao vrlo lijep suvenir iz Opatije.



Točno u podne, kada se oglasilo i zvono s obližnje crkve svetoga Jakova, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić je uime Grada Opatije i svoje osobno poželio svima sretnu Novu.– Poštovane dame i gospodo, dragi gosti Opatije, drage Opatijke i Opatijci, zakoračili smo u novu, 2019. godinu. Čast mi je što vam mogu zaželjeti da vam i ova godina bude sretna, vesela i uspješna. Dragi gosti Opatije, hvala vam što ste izabrali Opatiju za doček Nove godine. Predlažem da svi zajedno nazdravimo, a čašu zadržite za uspomenu kao suvenir. Hvala vam na dolasku i živjeli – poželio je gradonačelnik Dujmić.

Riječ je preuzeo direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te čestitao svim gostima novo ljeto na engleskom jeziku, a potom im se s lijepim željama obratila i direktorica TZ-a grada Opatije Suzi Petričić na talijanskom jeziku. Uz pomoć turističkih vodiča, na terasi Kvarnera je upućena novogodišnja čestitka još i na njemačkom, mađarskom, slovenskom, francuskom, španjolskom i ruskom jeziku.



Nazdravljanje 2019. godini nastavilo se u parku ispred Šporera, a posebna atrakcija uslijedila je na kupalištu Slatina gdje su u moru koje je imalo 11 stupnjeva Celzija, gotovo jednako koliko je iznosila i temperatura zraka, ovogodišnju sezonu kupanja otvorili Opatijski kukali u svojim originalnim starinskim kostimima i s obaveznim crvenim kapicama na glavama. Za jubilarnu, 15. godinu zimskoga kupanja okupilo ih se dvadesetak, a uz momke i pokoju damu iz Opatije i okolice, uz picigin, a zatim i čašu šampanjca, morskim prostranstvima ususret zaplivalo je i nekoliko inozemnih gostiju.


Opširnije u tiskanom izdanju